DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Vīrietis sievai nosūta 100 īsziņas, tādā veidā pārkāpjot tiesas lēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par tiesas nolēmuma par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pārkāpšanu. Vīrietis, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, nedrīkstēja sazināties ar savu sievu, taču to darīja, nosūtot viņai ap 100 īsziņām. Saskaņā ar Krimināllikumu, par šādu noziegumu ir paredzēts sods. Valsts policija kriminālprocesu ir nodevusi Ventspils prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.  

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknī šā gada 9.aprīlī uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 1681.panta, par to, ka vīrietis, dzimis 1985.gadā telefoniski kontaktējās ar savu sievu, ar kuru viņam šobrīd notiek laulības šķiršanas process, nosūtot viņai ap 100 īsziņām. Vīrietis tādējādi ļaunprātīgi pārkāpa tiesas nolēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kurā noteikts aizliegums viņam jebkurā veidā sazināties ar sievieti.

Saskaņā ar Civilprocesa likumu, ja pret personu ir vērsta jebkāda fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība, kas notiek starp bijušajiem vai esošajiem laulātajiem vai citām savstarpēji saistītām personām neatkarīgi no tā, vai aizskārējs dzīvo vai ir dzīvojis vienā mājsaimniecībā ar aizskarto personu, tiesa vai tiesnesis pēc personas motivēta pieteikuma vai pieteikuma, kas iesniegts ar policijas starpniecību, var pieņemt lēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību.

Policija uz vietas var pieņemt lēmumu par nošķišanu, savukārt tiesa – nolēmumu par pagaidu aizsardzību. Valsts policija atgādina, ka policija lēmumu par nošķiršanu var piemērot uz laiku līdz astoņām dienām. Tas nozīmē, ka likumsargi notikuma vietā ar cietušo (pāridarītājam klāt esot) aizpilda pieteikumu policijas lēmumam par nošķiršanu pieņemšanai, kurā var izvēlēties, kādus aizliegumus policijas lēmumā noteikt varmākam.

Savukārt garāku termiņu var piešķirt tiesa, piemērojot pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Pagaidu aizsardzībai pret vardarbību termiņa nav, tā ir spēkā tik ilgi, kamēr kāda no pusēm iesniedz tiesā iesniegumu to atcelt. Taču ja šāds tiesas nolēmums tiek pārkāpts, tad vainīgajam draud kriminālatbildība. Saskaņā ar Krimināllikumu, par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Soda apmēru noteiks tiesa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI