DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kuldīgas novada pašvaldība
Ineta Zvirbule, Nekustamo īpašumu nodaļas nekustamo īpašumu speciāliste
08. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Īvandes muižā izcils kamermūzikas koncerts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

24. maijā gleznainajā Īvandes muižā notiks cikla “Stāsts un mūzika Kuldīgas novada muižās” noslēguma pasākums, kura ietvaros plkst. 19.00 dzirdēsim divas izcilas, Latvijā un pasaulē atzītas mūziķes – klavesīnisti Ainu Kalnciemu un vijolnieci Evu Binderi. Koncerta programmā izskanēs Johana Sebastiana Baha skaņdarbi klavesīnam un vijolei. Kā ierasts, pirms koncerta plkst 18.00 viesiem būs iespējams doties ekskursijā pa Īvandes muižas telpām un parku.

Ar Ainu Kalnciemu Kuldīgas pašvaldībai jau izveidojusies veiksmīga sadarbība, jo klavesīniste vairakkārt koncertējusi Kuldīgā Baha kamermūzikas festivāla ietvaros. Aina Kalnciema ar izcilību absolvējusi klavieru un ērģeļu spēles klases Pēterburgas Konservatorijā, turpinājusi izkopt savu klavesīna spēles meistarību Holandē, Francijā, Šveicē un Vācijā. Māksliniece regulāri koncertē kā klavesīna soliste un ir apceļojusi ar vieskoncertiem agrāko Padomju Savienību, ASV, Kanādu, Austrāliju un Eiropas valstis. Viņa muzicējusi kopā ar slaveniem orķestriem, diriģentiem un solistiem, tādiem kā Pēterburgas Filharmonijas orķestri, “Maskavas Virtuoziem”, “Musica Viva”, dažādiem kamerorķestriem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas. A. Kalnciema ir piedalījusies daudzos Eiropas festivālos un muzicējusi kopā ar izciliem dažādu valstu mūziķiem. Profesore Aina Kalnciema vada klavesīna klasi J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, apvienojot pedagoģes darbu ar Baha Mūzikas fonda prezidentes pienākumiem. 2008. gadā A. Kalnciema tika apbalvota ar  Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni. 2011. gadā A. Kalnciema kā Baha Mūzikas fonda prezidente un Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla Rīgā direktore saņēma Rīgas Domes ikgadējo balvu “Baltais zvirbulis”.

Godalgotā latviešu vijolniece Eva Bindere studējusi ASV un Bāzeles Mūzikas akadēmijā Šveicē pie daudziem izciliem pasniedzējiem. 1997. gadā, kad Gidons Krēmers nodibināja kamermūzikas orķestri “Kremerata Baltica”, Eva Bindere kļuva par tā pirmo koncertmeistari un vadīja orķestri piecpadsmit gadus. Ar “Kremerata Baltica” māksliniece apceļoja pasauli, regulāri uzstājoties kā soliste un duetā ar  Gidonu Krēmeru. Disks “After Mozart”, kurā Eva Bindere arī spēlē solo, saņēma Grammy balvu. Eva Bindere kā viesmāksliniece spēlējusi pirmo vijoli Bergenas Filharmonijas orķestrī, Tallinas Kamerorķestrī, “Sinfonietta Basel” un citos kolektīvos. Evai Binderei īpaši tuva ir kamermūzika, viņa muzicējusi kopā ar daudziem izciliem mūziķiem. Viens no visnozīmīgākajiem aspektiem Evas Binderes pašreizējā radošajā darbībā ir uzstāšanās ar saviem Latvijas tautiešiem – čellisti Kristīni Blaumani un pianistu Reini Zariņu. 2017. gada martā Eva Bindere saņēma Latvijas Lielo Mūzikas balvu – visaugstāko atzinību mūzikas jomā Latvijā. 2018. gadā Eva Bindere ievēlēta par pilna laika vijoļspēles profesori J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Īvandes muižas ansamblī ietilpst labi saglabājušās 18. un 19. gadsimtā celtas muižas ēkas, klēts un stallis. Līdz mūsdienām ir saglabājusies vecā – 18. gs. vidū klasicisma stilā celtā vecā kungu māja (šobrīd netiek izmantota, taču tai ir skaisti sīkrūšu logi) un tai iepretim – pēc 1905. gada ugunsgrēka atjaunotā (1912. – 1913. g., neoklasicisma stils) jaunā pils, kur atrodas pagasta bibliotēka un jauniešu tūristu mītne, kā arī svinību telpas dažādiem pasākumiem. Ēkā saglabājušies atsevišķi interjera elementi – parketa grīdas, koka kāpnes u.c. Muižas parkā joprojām zaļo Baltijā lielākā Eiropas baltegle.

Uz koncerta norises vietu un atpakaļ vedīs bezmaksas autobuss, izbraukšana 17.30 no Kuldīgas kultūras centra. Pieteikšanās transportam, rakstot uz agnese.lapsina@kuldiga.lv vai arī zvanot 27091623.

Pasākumu atbalsta Kuldīgas novada pašvaldība un VSIA “Latvijas Koncerti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI