DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Plāno publiskot arī VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēku un citus VDK dokumentus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti trešdien, 8.maijā, otrajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu”. Tie paredz publiskot Latvijas Nacionālā arhīva rīcībā esošo Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģentūras uzskaites papildu kartotēku un citus dokumentus.

“Grozījumi nepieciešami, lai pilnvērtīgi īstenotu likumdevēja gribu publiskot Latvijas Nacionālā arhīva rīcībā esošos Valsts drošības komitejas dokumentus,” uzsvēra par likumprojekta virzību atbildīgās Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Likumprojekts paredz noteikt, ka Latvijas Nacionālajā arhīvā bez ierobežojumiem publiski pieejama arī LPSR VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēka un no LPSR VDK aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās LPSR VDK aģentu, rezidentu, kā arī tikšanās un konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes. Plānots, ka attiecīgie dokumenti, kā arī citi LPSR VDK dokumenti un netieši ar VDK saistīti dokumenti būs jādigitalizē un jāpublicē Latvijas Nacionālā arhīva tīmekļvietnē.

Likumprojekts arī paredz, ka dokumenti būs publiski pieejami bez ierobežojumiem, ja tie ne tikai nesatur informāciju par cietušajiem vai trešajām personām, kā noteikts pašlaik, bet arī par VDK darbinieku, informatoru un ar VDK darbību saistīto amatpersonu veselības stāvokli, seksuālo orientāciju un dzimumdzīvi.

Iecerēts, ka izmaiņas stāsies spēkā 2019.gada 1.jūnijā.

Grozījumi Saeimā vēl jāskata otrajā – galīgajā – lasījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI