DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VID kriminālvajāšanas uzsākšanai nodod kriminālprocesu par 78.6 kg hašiša kontrabandu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu pret 1977.gadā dzimušu Krievijas pilsoni par sevišķi bīstamas narkotiskās vielas – hašiša kontrabandu lielā apmērā.

Veicot Krievijas pilsoņa vadīta transporta līdzekļa muitas kontroli, radās pamatotas aizdomas, ka transportlīdzeklī varētu tikt pārvadātas aizliegtas vielas. Automobilis tika novirzīts padziļinātai muitas kontrolei un skenēšanai, kā arī pārbaudē tika iesaistīts muitas kinologs ar narkotisko vielu meklēšanas darba suni.

Kontroles gaitā tika konstatēts, ka transportlīdzekļa aizmugurējā triecienabsorbējošajā iekārtā paslēpti 17 brikešu formas iepakojumi. Turpinot pārbaudi, tika atklāts, ka vēl 63 brikešu formas iepakojumi paslēpti arī zem transportlīdzekļa vadītāja un pasažiera sēdekļa.

Procesa ietvaros izņemtā viela tika nosūtīta uz VID Muitas laboratoriju ķīmiskās ekspertīzes veikšanai. Ekspertu atzinums apstiprināja aizdomas, ka transporta līdzeklī atrastā narkotiskā viela ir hašišs un tās svars bez iepakojuma ir 78.6 kg.

78.6 kg hašiša jeb 78 600 devu tirgus cena ir aptuveni 786 tūkst. euro. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Latvija tika izmantota kā tranzītvalsts, narkotikas transportējot uz austrumiem.  

Šī gada martā uzsāktais kriminālprocess pret aizdomās turēto personu  jau šī gada aprīlī  tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai saskaņā ar Krimināllikuma 1901.panta otrajā daļā1 un Krimināllikuma 253.1 panta trešajā daļā2  paredzētajām noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm. Par nozieguma izdarīšanu aizdomās turētai personai ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

1 1190.1 pants. Preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās izdarītas lielā apmērā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

2 253.1 pants. Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizēšana

(3) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi organizēta grupa vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, vai ja tās izraisījušas citas smagas sekas, kā arī par narkotisko vai psihotropo vielu realizāciju nepilngadīgai personai, izglītības iestādēs vai to teritorijā, restorānos, kafejnīcās, bāros, publiskās izklaides vai svētku pasākumu norises vietās — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI