DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM Garkalnes domei pieprasa paskaidrojumus par tiesas sprieduma nepildīšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) pieprasījis Garkalnes novada domes priekšsēdētājam Mārtiņam Gunāram Bauzem-Krastiņam paskaidrojumus par Latvijas Republikas Augstākās tiesas sprieduma nepildīšanu saistībā ar nelikumīgu krasta uzbēršanu Baltezeram.

Augstāka tiesa 2017.gad 22.februārī lēma negrozīt Administratīvās apgabaltiesas 2015.gada 8.jūnija spriedumu, kur tiesa noraidīja pieteicēju pieteikumu par labvēlīga administratīvā akta – būvatļaujas – izdošanu. Augstākās tiesas spriedums paredz novērst nelikumīgu būvniecību Lielā Baltezera aplūstošās teritorijas apbūvē un atzīt jebkādu būvniecību šai apgabalā par neatbilstošu Satversmei. Ar šo lēmumu tika atcelts Garkalnes novada domes 2013.gada 28.maija lēmums “Par zemes līmeņa atjaunošanu nekustamajos īpašumos Baltezerā, Garkalnes novadā”.

Tiesa atzina, ka ir nepieciešams pēc iespējās ātrāk novērst applūstošās teritorijas uzbēršanas sekas, kas sāktas, pamatojoties uz Garkalnes domes 2013.gada atļaujas izdošanu. Šajā gadījumā sabiedrības intereses tiek vērtētas augstāk nekā atsevišķo privātīpašnieku intereses, kā vienu no spriedumā minētajiem argumentiem minot palieņu pļavas nozīmību, jo tās veic plūdu negatīvo seku novērtēšanas funkciju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, saņemot  2019.gada 22.aprīļa iedzīvotāju iesniegumu secinājusi, ka Augstākās tiesas sprieduma izpilde nav nodrošināta, kā rezultātā pašvaldības domes priekšsēdētājs neievēro likuma “Par pašvaldībām” 62. panta 9.punktā noteikto pienākumu.

Ministrija vērš uzmanību, ka pašvaldībai ir pienākumus ievērot Augstākās tiesas spriedumu, ar kuru atstāts negrozīts Administratīvās apgabaltiesas spriedums, kur atzīts, ka pašvaldībai nav šķēršļu lemt par agrākā zemes stāvokļa atjaunošanu, izsverot vides aizsardzības intereses.

Līdz ar to ministrs Garkalnes novada domes priekšsēdētājam ir pieprasījis rakstiskus paskaidrojumus par turpmāk plānoto pašvaldības un priekšsēdētāja rīcību, lai nodrošinātu Augstākās tiesas sprieduma izpildi un novērstu normatīvo aktu pārkāpumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI