DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ķemeru Nacionālais parks nedēļas nogalē aicina uz gada vērienīgāko dabas izziņas pasākumu – Ceļotāju dienu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvalde (Pārvalde) aicina atpūtniekus, baudot valsts svētku brīvdienas, nedēļas nogalē doties uz Ķemeru Nacionālā parka (ĶNP) gada vērienīgāko notikumu – Ceļotāju dienu.

Svētdien, 5. maijā, visas dienas garumā gan aktīvās, gan mierīgās atpūtas piekritējiem sarūpētas dažādas aizraujošas Ķemeru mitrāju iepazīšanas iespējas – laivu braucieni, SUPošana, dažādas grūtības pārgājieni, dabas izziņas aktivitātes, velobrauciens, kā arī trīs īpašas bezmaksas autobusa ekskursijas. Neizpaliks arī aizraujošas kultūrmantojuma izziņas iespējas.

Aktivitātes norisināsies piekrastē, Ķemeru kūrortā, purvā un attālākās nacionālā parka vietās – Slampes, Džūkstes un Smārdes pagasta teritorijā. Interesentiem sarūpēti gan tradicionāli pārgājieni un ekskursijas, gan trīs unikālas autobusa ekskursijas, tiem, kuri pasākumā ierodas ar pasažieru vilcienu. Plkst. 10.25–13.00 būs ekskursija “Ķemeri–Lapmežciema muzejs–sanatorija “Jantarnij Bereg (www.sanatorij.lv)”–Ķemeri”. Plkst. 13.00–16.10 notiks ekskursija “Ķemeri–“Valguma Pasaule”–Lapmežciema muzejs–Ķemeri”. Savukārt plkst. 15.30–19.50 – ekskursija “Ķemeri–Dunduru pļavas–Džūkstes pasaku muzejs–Ķemeri”. Ekskursijām obligāta pieteikšanās pa tālruni 26424972.

Par īpašām cenām ikviens nacionālā parka dabu un kultūrvēsturi varēs atklāt arī nedaudz sportiskākā garā – pirmo reizi piedāvājumā būs gan kanoe laivu braucieni pa Lielā Ķemeru tīreļa karjeriem, gan izbraucieni ar SUP pa Slokas ezeru, gan velobrauciens “Pa latviešu strēlnieku vēstures takām”. Arī šīm aktivitātēm obligāta iepriekšēja pieteikšanās pie aktivitāšu vadītājiem.

Tiem, kas plāno Ķemeru Nacionālo parku sasniegt ar vilcienu, draudzīgs būs arī dabas izglītības centra “Meža māja” apkārtnē notiekošais pasākums “Lielais pikniks Ķemeros”, kas jau otro gadu tiek organizēts ar Jūrmalas domes atbalstu. Īpaša uzmanība tiks pievērsta topošajam Ķemeru daudzfunkcionālajam dabas izglītības centram, ko plānots atvērt 2022. gadā. Kopā ar Latvijas Universitātes ekspertiem, iesaistoties praktiskos un aizraujošos augsnes un ūdeņu pētījumos, būs iespēja izmēģināt interaktīvas mācīšanas metodes, kas tiks izmantotas jaunajā centrā.

 “Meža mājā” būs arī īpaši āra uzdevumi un citas aktivitātes. Ikviens varēs piedalīties radošajās darbnīcās, dažādās dabas izziņas spēlēs, ekskursijās un orientēšanās uzdevumos. Interesentiem tiks piedāvātas arī vēsturiskas īsfilmas par Ķemeru kūrorta vēsturi. Pie “Meža mājas” savukārt būs iespēja baudīt vairāku Jūrmalas restorānu brīvdabas piedāvājumu.

Ceļotāju dienas daudzveidīgo programmu, kā ik gadu, bagātinās arī vietējie uzņēmēji – atpūtas centrs “Valguma pasaule” apmeklētājus aicinās izbaudīt jaunu piedāvājumu “Peldi mežā”, tāpat ikviens par īpašām Ceļotāju dienas cenām varēs iepazīt mākslas telpu mežā – izcilo dabas ainavu foto mākslinieku Andra Apses (Jaunzēlande) un Andra Eglīša (Latvija) fotogrāfiju izstādi. Ceļotājiem draudzīgus piedāvājums sniegs arī restorāns “Neptūns” un gardo zivju namiņš Lapmežciemā.  

Visas dienas garumā apmeklētājiem būs atvērti arī muzeji. Lapmežciema muzejā varēs iepazīt tikai janvārī atklāto, pilnībā atjaunoto muzeja ekspozīciju, kas apmeklētājus tagad priecē ar vairākām interaktīvām zināšanu apguves iespējām. Savukārt Džūkstes pasaku muzejs visu dienu īpaši gaidīs vismazākos ceļotājus. Te par Ceļotāju dienas cenu varēs gan iepazīt muzeja ekspozīciju un atjaunoto “Sprīdīša” istabu bērniem, gan pēc senām tradīcijām radošā darbnīcā veidot koka jājamzirdziņus, bet turpat vakarpusē – izvizināties ar īstiem “Skudru staļļa” zirgiem, savukārt vakara noslēgumā – iesaistīties leļļu teātra izrādē “Pasaka par ceļošanu”, kurai sekos kopīga zupas baudīšana un dalīšanās Ceļotāju dienas iespaidos.

Plašāka Ceļotāju dienas programma un karte ar norises vietām pieejama Pārvaldes mājaslapā www.daba.gov.lv sadaļā “Aktualitātes – Ķemeru ceļotāju diena”.  Programma PDF formātā lejupielādei pieejama šeit: https://ej.uz/Kemeri2019/. Papildu informācija: 26424972.

Pasākumu organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar ĶNP reģiona uzņēmējiem un vietējām pašvaldībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI