DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

OM vēsturnieki apmeklēs Konstantīna Čakstes kapu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Okupācijas muzeja darbinieki 8. maijā apmeklēs Konstantīna Čakstes kapu, lai godinātu viņu par ticību demokrātiskai Latvijai un pretošanos nacistu okupācijai. K.Čakste ir apbedīts Polijā, Gdaņskas tuvumā Krempas Kašupskas nāves marša upuru kapsētā. Apmeklējums ir ieplānots profesionālās pieredzes apmaiņas brauciena laikā uz Polijas muzejiem. Brauciens notiks sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā.

K. Čakste bija 1943. gadā dibinātās nacionālās pretestības kustības — Latvijas Centrāls padomes — vadītājs un viens no memoranda, kas prasīja demokrātiskas Latvijas valsts atjaunošanu, 188 parakstītājiem. 1944. gadā vācu slepenā policija Gestapo viņu apcietināja, ieslodzīja Rīgas Centrālcietumā un vēlāk Salaspils koncentrācijas nometnē. Nacistiem atkāpjoties un likvidējot nometni, ieslodzītos pārveda uz vācu okupēto Polijas teritoriju ar kuģi, bet tālāk dzina ar kājām. Pārgājiena laikā 1945. gada 21. februārī K.Čakste mira.

Bijušais ārlietu ministrs Ludvigs Sēja atmiņās par K.Čakstes dzīves pēdējiem brīžiem min, ka netālu no Ganca sādžas “...Čakste ļoti nonīcis no ceļa, bada un visām citām grūtībām, bija saslimis ar tīfu un pēc īsas slimošanas nomiris... Kapā Čakstes draugi bija ielikuši pudeli ar Čakstes vārdu, cerībā, ka kādreiz izdosies viņa kaulus pārvest uz Latviju.” Pretošanās kustības līdera mirstīgā atliekas nav pārvestas uz Latviju, tomēr viņa kapu Latvijas valsts amatpersonas un sabiedrisko organizāciju pārstāvji laiku pa laikam apmeklē.

Latvijas Okupācijas muzeja darbinieki apmainīsies ar profesionālo pieredzi ar kolēģiem partizānu muzejā Ostrolicē, II Pasaules kara muzejā Gdaņskā un Štuthofas koncentrācijas nometnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI