DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija nodevusi kriminālvajāšanas uzsākšanai procesu par nelegālo cigarešu realizāciju lielā apmērā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 18. aprīlī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par Rīgas reģionā konstatēto cigarešu ražotni, no kuras legāla biznesa aizsegā Eiropas tirgum tika piegādātas nelegāli saražotas cigaretes bez akcīzes markām. Kopumā tika izņemti 7,08 miljoni nelegālo cigarešu un aizturētas divas personas.

Jau iepriekš ziņojām, ka 2017. gada vasarā Valsts policijas rīcībā nonāca informācija par Latvijā esošu cigarešu ražotni, no kuras nelegāli Eiropas valstu tirgum tiek piegādātas “Richaman” markas cigaretes bez akcīzes markām.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas amatpersonas, veicot kriminālmeklēšanas pasākumus, konstatēja nelegālo cigarešu glabāšanas vietu Latvijā, kur kratīšanas laikā tika izņemti 1,68 miljoni “Richaman” markas cigarešu bez akcīzes markām. Turpinot mērķtiecīgu darbu kriminālprocesā, tika noskaidrots, ka šīs cigaretes nelegāli saražotas legālā cigarešu ražotnē. Tajā tika veikta kratīšana un izņemtas cigarešu ražošanas un pakošanas iekārtas, kā arī aptuveni 4 miljoni tādas pašas markas cigarešu.

Informācija par nelegālo cigarešu ražošanu tika nodota Valsts ieņēmuma dienestam, kas, veicot pārbaudi, anulēja uzņēmumam licenci cigarešu ražošanai.

Tāpat likumsargi noskaidroja, ka 2017. gada oktobrī no jau iepriekš minētās cigarešu ražotnes tika izvesta krava ar nelegāli saražotām 1,4 miljoniem “Richaman” markas cigaretēm bez akcīzes markām, ko aizturēja Zviedrijas muitas izmeklēšanas daļa Zviedrijā.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma organizēšanu un veikšanu tika aizturēti 1974. un 1976. gadā dzimuši vīrieši, kuri iepriekš nav sodīti.

Aizturētās personas tiek sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 190. panta trešās daļas ­– par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat pret vīriešiem uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas – par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā un ja to izdarījusi organizēta grupa. Likumā noteiktā atbildība par šādu nodarījumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Attiecībā pret uzņēmumu, kurā tika ražotas nelegālās cigaretes, tika uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu.

Tā kā kriminālprocesa ietvaros ir veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai nostiprinātu iegūto pierādījumu bāzi, 2019. gada 18. aprīlī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām fiziskām un vienu juridisku personu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI