DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Konceptuāli atbalsta likuma izmaiņas, lai mazinātu administratīvo slogu NVA sadarbības partneriem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 24.aprīlī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā, kas paredz mazināt administratīvo slogu  Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sadarbības partneriem, kā arī ieviest vairākas citas izmaiņas.  

Likuma grozījumi vērsti uz NVA pamatdarbības procesu digitalizāciju, lai mazinātu papīra dokumentu apriti. Paredzēts, ka darba devēji, apmācību pakalpojumu sniedzēji un citi sadarbības partneri līgumu izpildi pamatojošos dokumentus varēs iesniegt elektroniski tīmekļa portālā, tā ietaupot laiku un resursus.

Lai mazinātu administratīvo slogu uzņēmumiem, kas Latvijā sniedz personāla atlases pakalpojumus, paredzēts atteikties no šādu uzņēmumu licencēšanas. Pēdējo 10 gadu laikā nav reģistrēta neviena darba meklētāja sūdzība par komersantiem, kas sniedz pakalpojumus Latvijā. Nodarbinātības valsts aģentūrā pērn bija reģistrēti 29 uzņēmumi, kuriem izsniegta licence tikai personāla atlases pakalpojumu sniegšanai Latvijā. Licencēšanas prasība tiks saglabāta uzņēmumiem, kuri Latvijas iedzīvotājiem sniedz darbiekārtošanas pakalpojumus ārvalstīs.

Likumprojekts precizē laika periodu, kura ietvaros, saglabājot bezdarbnieka statusu, personai ir tiesības strādāt (iegūt darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu) - divreiz 12 mēnešu periodā uz laiku, kas kopā nepārsniedz 60 dienas. Šāds precizējums nepieciešams, lai novērstu gadījumus, kad personas ar bezdarbnieka statusu pārmērīgi un atsevišķos gadījumos arī negodprātīgi izmanto likumā noteiktās tiesības strādāt uz laiku līdz diviem mēnešiem.

Lai skaidri definētu bezdarba riskam pakļauto personu loku, likumu paredzēts papildināt ar bezdarba riskam pakļauto personu grupu uzskaitījumu. Tas atvieglos atbalsta sniegšanu tostarp arī strādājošām personām, lai preventīvi novērstu viņu izkrišanu no darba tirgus. Par bezdarba riskam pakļautām personām uzskata, piemēram, cilvēkus pirmspensijas vecumā un personas ar invaliditāti vai prognozējumu invaliditāti.

Piedāvātie likuma grozījumi trijos lasījumos vēl jāizskata Saeimā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI