DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Par dalību kartelī KP piemēro 2,4 milj. eiro sodu t.s. nanoūdens lietā iesaistītajiem uzņēmumiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

12. aprīlī Konkurences padome (KP) konstatēja sešu pretendentu īstenotu un pasūtītāja atbalstītu aizliegtu vienošanos divās pašvaldības uzņēmuma SIA “Rīgas satiksme” cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi. Par apzinātu konkurences kropļošanu pasūtītājam SIA “Rīgas satiksme” un pretendentam SIA “Sava arhitektūra” kopumā piemērots 2,4 milj. eiro naudas sods. Pārējie pieci karteļa dalībnieki - SIA “RS Baltic”, SIA “Alchimica-Latvia”, SIA “UKT Serviss”, SIA “Vialeks” un SIA “HRM” – ir likvidēti, tāpēc tiem naudas sods netika piemērots.

KP lietu ierosināja pēc informācijas saņemšanas no Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes. Lietas izpētes laikā KP konstatēja, ka kopumā seši tirgus dalībnieki ar pasūtītāja atbalstu saskaņojuši piedāvājumus divās pašvaldības uzņēmuma rīkotajās cenu aptaujās, kas īstenotas no 2012. līdz 2014. gadam par kopējo līguma summu vairāk nekā 800 tūkst. eiro.

Abās cenu aptaujās pretendenti saskaņoja dalības nosacījumus un iesniedzamo dokumentāciju, kā arī vienojās par plānoto uzvarētāju. Izvērtējot lietas dalībnieku savstarpējo komunikāciju, KP secina, ka visi pretendenti apzinājās gan iesaistīšanos aizliegtajās darbībās, gan to konkurenci imitējošu raksturu.

KP iegūtā informācija liecina, ka pasūtītāja – SIA “Rīgas satiksme” – amatpersona, kas bija atbildīga par konkrētās preces iegādi, aktīvi iesaistījās piedāvājumu sagatavošanā un saskaņošanā un uzvarētāja iepriekšējā noteikšanā. Tāpat SIA “Rīgas satiksme” kā pasūtītāja iesaisti karteļa veicināšanā apstiprina arī tas, ka pretendenti savstarpēji bija informēti par dalību cenu aptaujās vēl pirms to izsludināšanas.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama: “Konkurences imitācija un nekāda pārvaldība – tā var raksturot SIA “Rīgas satiksme” cenu aptaujas nu jau bēdīgi slavenajā nanoūdens lietā. Pasūtītāja noteikta amatpersona un seši pretendenti kartelizētajos darījumos bagātīgi izsaimniekoja rīdzinieku naudas makus gandrīz miljona eiro apmērā. Šī ir ļoti rupja un negatīvi vērtējama rīcība ne tikai no konkurences tiesību skatu punkta, bet arī norāda uz pašvaldības uzņēmuma attieksmi pret tam uzticētajiem publiskajiem finanšu līdzekļiem.”

Par apzinātu konkurences kropļošanu KP piemēroja SIA “Rīgas satiksme” 2 417 000 eiro un SIA “Sava arhitektūra” 700 eiro naudas sodu. Tā kā pārējie karteļa dalībnieki ir likvidēti, naudas sods šiem uzņēmumiem nav uzlikts.

Šis ir otrais iestādes pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos, kurā iesaistīts pašvaldības uzņēmums SIA “Rīgas satiksme”. 2017. gadā KP piemēroja 2,3 milj. eiro naudas sodu SIA „Rīgas satiksme” un PS “Rīgas mikroautobusu satiksme” par pretlikumīgu braukšanas maksas tarifu saskaņošanu.

Saite uz lēmumu: https://ej.uz/RS12042019

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI