DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM: Būvniecības nozare ir pozitīvais piemērs ēnu ekonomikas ierobežošanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 24. aprīlī, finanšu ministra Jāņa Reira padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis piedalījās Ēnu ekonomikas indeksa būvniecībā prezentācijas pasākumā. Tajā viņš atzinīgi vērtēja būvniecības nozares centienus ierobežot ēnu ekonomikas īpatsvaru, vienlaikus norādot, ka pie sasniegtā apstāties nedrīkst.

“Ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumu veikšana nav tikai Valsts ieņēmumu dienesta un policijas atbildības jautājumi, bet gan visu publisko iestāžu un privāto partneru kopdarbs, sakārtojot jomas un nozares savā atbildības sfērā. Kā pozitīvo piemēru vēlos izcelt tieši būvniecības nozari, kuras pārstāvji paši aktīvi iesaistās šī problēmjautājuma risināšanā. Latvijas Būvuzņēmēju partnerība ir viens no uzcītīgākajiem Finanšu ministrijas sadarbības partneriem. Par to liecina ekspertu dalība ministrijas organizētajās ekspertu sanāksmēs, izstrādājot risinājumus ēnu ekonomikas mazināšanai, gan sasniegtie rezultāti ēnu ekonomikas ierobežošanā”, tā finanšu ministra padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis.

Būvniecības nozarē 2018. gadā salīdzinājumā ar 2017. gadu kopumā tika vērojams nodokļu ieņēmumu pieaugums. Atbilstoši aktuālajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn būvniecības produkcijas apjoms salīdzināmās cenās palielinājās par 22%. Vislielākais pieaugums ir nozarē samaksāto obligāto sociālo apdrošināšanas iemaksu apjomam. Minēto iemaksu ieņēmumus pozitīvi ietekmē darba samaksas fonda rādītāju pozitīvās tendences. Salīdzinot ar 2017. gadu, pērn vidējā bruto darba samaksa būvniecības nozarē pieauga par 7,8% un sasniedza 950 eiro.

Centrālās statistikas pārvaldes dati par darba ņēmēju ienākumiem būvniecības nozarē apstiprina līdzību ar tautsaimniecību kopumā. Tā liecina, ka zemākās atalgojuma grupās nodarbināto skaits samazinās. Savukārt pieaug lielāka atalgojuma saņēmēju skaits arī būvniecības nozarē.

Nozares sakārtošana joprojām ir aktuāla. Arī šogad tiks turpināta produktīva sadarbība ar nozari, lai ierobežotu ēnu ekonomikas negatīvo ietekmi uz dinamisku tautsaimniecības attīstību un iedzīvotāju labklājības līmeņa ilgtermiņa pieaugumu.

Valdības deklarācijā ir noteikts līdz 2022. gadam samazināt ēnu ekonomikas apjomu līdz Eiropas valstu vidējam ēnu ekonomikas apjoma līmenim – aptuveni 17%. Tiks turpināti jaunu risinājumu meklējumi arī sadarbībai ar privātiem partneriem un nevalstiskajām organizācijām, gan ēnu ekonomikas apjoma pētniekiem un ārvalstu partneriem, lai rastu jaunas ierosmes vēl neizmantotu iespēju realizēšanai ēnu ekonomikas mazināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI