DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta sasaukuma noslēdzošā plenārsesija

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nākamnedēļ Strasbūrā notiks šī (8.) Eiropas Parlamenta sasaukuma noslēdzošā plenārsesija (15. - 18. aprīlis).

  • Debates par Eiropas nākotni ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu: trešdien, 17.aprīlī, plkst. 11:00 pēc LV laika. Šīs būs 20. un pēdējās šā sasaukuma deputātu debates ar kādu no ES valstu vai valdību vadītājiem. Šeit atrodams vairāk informācijas par iepriekšējām debatēm. Uzreiz pēc debatēm Strasbūrā notiks EP priekšsēdētāja A.Tajāni un K.Kariņa tikšanās ar žurnālistiem. No Latvijas šo plenārsesiju apmeklēs 18 mediju pārstāvji.
  • Drošāki ceļi: tehnoloģijas dzīvību glābšanai jaunajos automobiļos. EP balsos par likumu, kas paredz vieglos automobiļus, mikroautobusus, kravas automašīnas un autobusus aprīkot ar drošības sistēmām, lai tā samazinātu CSNg bojāgājušo skaitu.
  • Trauksmes cēlēju aizsardzība. EP balsos par jaunajiem noteikumiem, par kuriem jau panākta neformāla vienošanās ar ES Padomi. Tie nodrošinās kanālus, kur var droši izpaust informāciju par ES likumu pārkāpumiem, kā arī noteiks īpašu aizsardzību pret iespējamu atriebību. Tiks izveidoti arī atbalsta mehānismi, piem., iespēja saņemt tiesisku palīdzību. “LuxLeaks”, Panamas dokumentu un “Cambridge Analytica” skandāli apliecinājuši trauksmes cēlēju svarīgo lomu ES likumu pārkāpumu atklāšanā.
  • Eiropas robežu un krasta apsardze: EP galīgais balsojums par 10 000 darbinieku pastāvīgo korpusu. Izmaiņām Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūrā (FRONTEX) jāstiprina ES spēja reaģēt uz drošības un migrācijas izaicinājumiem. Korpusa sastāvā ietilptu arī ātrās reaģēšanas vienība.
  • Jauni nodarbinātības veidi un darbinieku tiesību nostiprināšana. EP balsos par darbinieku minimālo tiesību nostiprināšanu platformās, kurās tiek izmantots darbs pēc pieprasījuma vai uz kuponu sistēmu balstīts darbs - piemēram, “Uber” vai “Deliveroo”. Saskaņā ar likumu, darbinieki jau no pirmās dienas būs jāinformē par tādiem darba līguma aspektiem kā pienākumu apraksts, līguma stāšanās spēkā, tā ilgums, darba samaksa un darba laiks. Jaunie noteikumi arī nodrošinās darbiniekiem tiesības uz prognozējamu darba laiku un termiņu līgumsaistību izbeigšanai. Pārbaudes laiks nedrīkstēs pārsniegt 6 mēnešus, un, atjaunojot līgumu, nedrīkstēs noteikt jaunu pārbaudes laiku.
  • Labāka patērētāju aizsardzība pret maldinošu un negodīgu praksi. EP balsos par izmaiņām ES patērētāju tiesību aizsardzības noteikumos, kuru mērķis ir novērst maldinošus vērtējumus tiešsaistes platformās un produktu divējādu kvalitāti. Tiešsaistes tirdzniecības vietām un cenu salīdzināšanas platformām (”Amazon”, ”eBay”, ”AirBnb”, ”Skyscanner” u.c.) būs jāatklāj būtiskākie kritēriji, kas nosaka meklēšanas rezultātu izkārtojumu noteiktā secībā. Likumā pievērsta uzmanība arī ”divējādas kvalitātes produktiem”, kuru sastāvs, neskatoties uz identisku zīmolu, atšķiras no dalībvalsts uz dalībvalsti. EK divus gadus pēc direktīvas stāšanās spēkā būs jāizvērtē, vai divējāda produktu kvalitāte būtu aizliedzama.
  • Neļaut teroristiem iegūt pašdarinātas sprāgstvielas. EP balsos par priekšlikumiem stingrāk ierobežot ķimikālijas, kuras iespējams izmantot pašdarinātu sprāgstvielu pagatavošanā. Apmēram 40% ES notikušo teroristu uzbrukumu no 2015. līdz 2017. gadam izmantotas pašgatavotas sprāgstvielas. Jaunie noteikumi attieksies arī uz bīstamu vielu tirdzniecību tiešsaistē. EP ziņotājs par šo likumu ir Latvijas eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI