DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

„Mūsu tēvzemes aprakstīšana” K. Barona muzejā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mēs pazīstam K. Baronu kā folkloristu, bet Dainu tēvs centās paplašināt latviešu lasītāja apvārsni arī ģeogrāfijā. Tam bija svarīga nozīme, jo zemnieki 19. gs. parasti maz bija bijuši ārpus sava pagasta robežām. Viens no pirmajiem K. Barona darbiem šajā jomā bija 1859. gadā iznākusī grāmata "Mūsu tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti" (pēc viņa ceļojuma ar kājām no Tērbatas līdz Dundagai). Tā bija pirmā nopietnā toreizējās Baltijas triju guberņu fiziskā ģeogrāfija.

Šis ceļojums ir piesaistījis ceļotgribētājus velomaratonā „Barona taka”, sākot ar 2004. gadu: http://www.pedas.lv/barona-taka/par-barona-taku/ 

K. Barona muzeja kolektīvs šobrīd gatavo muzejpedagoģisku programmu gan skolu audzēkņiem, gan pieaugušajiem.

Tiem, kuri vēlas uzzināt, kā K.Baronam klājies ceļojumā, kuras vietas viņš apmeklējis un kopīgi iepazīt pirmo ģeogrāfijas grāmatu, aicinām 15. aprīlī plkst. 16.00 uz priekšlasījumu (bilingvālu) „Mūsu tēvzemes aprakstīšana.”

Priekšlasījuma laikā tiks stāstīts arī par 21. gs. ceļotāju, kurš šo K. Barona darbu ir izdevis Sanktpēterburgā 2017. gadā un veltījis Latvijas dzimšanas dienai. Būs iespēja aplūkot arī Aleksandra Strokina fotoalbumu (2 daļās) “Latvija līdzās”.

Varbūt virtuāls piedāvājums rosinās jūs doties reālā ceļojumā un veidot savu “Tēvzemes aprakstīšanas” grāmatu.

Ieeja – 1eiro

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI