DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Noskaidroti 9.Jauniešu Saeimas dalībnieki

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzoties 9.Jauniešu Saeimas vēlēšanām, noskaidroti ideju autori, kuri šogad kļūs par Jauniešu Saeimas deputātiem. Šī gada projekta centrālā tēma “Jaunietis. Latvija. Eiropas Savienība” ir saistīta ar maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, un jaunieši bija aicināti diskutēt par aktuāliem jautājumiem, apzinoties sevi ne tikai kā daļu no Latvijas, bet arī Eiropas Savienības (ES). 

Vēlēšanu rezultāti pieejami Jauniešu Saeimas interneta vietnē www.jauniesusaeima.lv. 

Jauniešu Saeimā ievēlētie 100 jaunieši 26.aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai iepazītu likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunātu vienaudžus par aktuālām tēmām Latvijas un ES nākotnes veidošanā. Dalība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta parlamenta reālajam darbam − likumu izstrādes un pieņemšanas procesam komisijās un Saeimas sēdēs. 9.Jauniešu Saeimas deputātiem būs iespēja strādāt četrās nozaru komisijās: Ārlietu, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu, Izglītības, kultūras un zinātnes un Eiropas lietu komisijā. Plānots, ka tās vadīs Saeimas nozaru komisiju priekšsēdētāji. 

Lai iekļūtu 9.Jauniešu Saeimā, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem tika aicināti pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās interneta vietnē – vēlēšanu platformā - www.jauniesusaeima.lv. Iesaistīties projektā bija aicināti gan Latvijā, gan ārpus valsts dzīvojošie jaunieši. Katrs jaunietis kandidēja atsevišķi un kā sava veida vēlēšanu programmu piedāvāja kādu sev svarīgu ideju. 

Vēlēšanās jaunieši varēja iesniegt ideju par kādu no četrām tēmām – jaunietis ES, jaunietis sabiedrībā, izglītības iespējas un ES nākotne -, lai klātienē Saeimas namā runātu par iesaistīšanos politiskajos procesos, latviskās identitātes saglabāšanu ārpus Latvijas, ikdienas norisēm sabiedrībā, jauniešu izglītības iespējām dažādās programmās un Eiropas Savienības dienaskārtības jautājumiem. 

Jauniešu Saeimas deputāti tiek ievēlēti publiskā balsojumā, un projektā pārstāvēti visi Latvijas reģioni proporcionāli to iedzīvotāju skaitam. Deputātu mandātu sadalījums noteikts, ņemot vērā 13.Saeimas vēlēšanu rezultātus. Jauniešu Saeimā iekļuvuši 35 kandidāti ar lielāko saņemto balsu skaitu no Rīgas vēlēšanu apgabala, 25 – no Vidzemes, 14 – no Latgales, 14 – no Zemgales un 12 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala. Rīgas vēlēšanu apgabalā ietilpst Rīgas pilsēta un ārvalstis. 

Parlaments projektu “Jauniešu Saeima” rīko jau devīto gadu. 

Sekot projekta aktivitātēm var sociālajos tīklos www.twitter.com/JauniesuSaeimawww.draugiem.lv/jauniesusaeimawww.facebook.com/projektsjauniesusaeimawww.youtube.com/JauniesuSaeima un www.flickr.com/jauniesusaeima. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI