DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LU Botāniskā dārza Subtropu siltumnīcā uzziedējusi Nikola strelīcija

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LU Botāniskajā dārza Subtropu siltumnīcā uzziedējusi Nikola strelīcija, ko tautā dēvē arī par balto paradīzes putnu.

Nikola strelīcija Strelitzia nicolai ir mūžzaļš lakstaugs ar vairāk nekā 6 m augstu stumbru un iespaidīga izmēra lapām. Auga izskata dēļ nezinātājam Nikola strelīciju ir viegli sajaukt ar vizuāli līdzīgo banānu. Savvaļā Nikola strelīcija ir sastopama Āfrikas sausajos skrajmežos Indijas okeāna krastos.

Nikola strelīcija, kas šobrīd uzziedējusi Subtropu siltumnīcā, LU Botāniskajā dārzā aug kopš 1967.gada.

Strelīcijas ziedi atveras vienu reizi gadā. Ziedu veido trīs kauslapas un trīs vainaglapas. Savdabīgās zieda formas dēļ, kas atgādina putnu, augs tautā pazīstams arī kā baltais vai milzīgais paradīzes putns.

Strelīcijas savu ģints nosaukumu ieguvušas par godu angļu hercogienei grāfienei Šarlotei Sofijai Meklenburg-Strlitz, savukārt sugas nosaukums cēlies no Krievijas cara Nikolaja.

Apmeklētāji ziedošo Nikola strelīciju var aplūkot LU Botāniskā dārza darba laikā Subtropu siltumnīcā. Paralēli Nikola strelīcijas ziedēšanai Subtropu siltumnīcā zied arī cita strelīciju ģints suga - karaliskā strelīcija Strelitzia reginae. Karaliskā strelīcija, atšķirībā no Nikola strelīcijas, zied oranžiem un izmērā mazākiem ziediem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI