DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ināra Mūrniece: ir jāizdara atbildīga izvēle ES nākotnei

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svarīgi ir ne tikai piedalīties vēlēšanās, bet arī veikt atbildīgu izvēli Eiropas Savienības (ES) nākotnei, piektdien, 5.aprīlī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot ikgadējo starptautisko konferenci “Baltijas ES sarunas 2019: politisko pārmaiņu gaidās”.

“Tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām šā gada maijā, Eiropas Savienība ir politisku pārmaiņu priekšvakarā. Arī 13.Saeimā vairāk nekā puse no deputātiem ir ievēlēti parlamentā pirmo reizi. Tas ir signāls, ka cilvēki no mums sagaida plašāku dialogu. Prasme vai dažkārt arī neprasme sarunāties, ieklausīties un uzklausīt citus viedokļus ir bijusi gan mūsu, gan arī Eiropas Savienības iestāžu vājā vieta. Tas ir jāmaina,” uzsvēra I.Mūrniece.

“Eiropas Savienība ir vērtību savienība. Demokrātiskajām vērtībām ir jābūt tam pamatu pamatam, uz kuru balstāmies, parlamentā strādājot pie likumdošanas priekšlikumiem,” sacīja I.Mūrniece.

“Globāli mēs esam spēcīgāki, runājot vienotā Eiropas valodā. Vienlaikus mums ir jāvērtē, ko mēs paši varam paveikt Latvijā, bet kur reāls rezultāts ir panākams tikai ar kopīgiem Eiropas centieniem,” sacīja I.Mūrniece. Saeimas priekšsēdētāja aicināja stiprināt arī ES kopīgo sadarbību cīņā pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, mazinot nelegālās naudas kustību pār valstu robežām.

Runājot par sadarbību ES drošības un aizsardzības jomā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ES centieniem ir jābūt papildinošiem tam, ko dara NATO. Ziemeļatlantijas alianse ir Eiropas drošības pamatā.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka neatkarīgi no Apvienotās Karalistes izstāšanās procesa no ES iznākuma, abu pušu prioritāte ir turpināt ciešu partnerību nākotnē. ES un Apvienotās Karalistes attiecībām, kas balstītas kopīgās vērtībās un interesēs, ir liela ģeopolitiskā nozīme.

I.Mūrniece izcēla Austrumu partnerības īstenošanā paveikto kopš šīs ES politikas izveidošanas pirms 10 gadiem. “Baltijas valstu pienākums ir uzturēt Austrumu partnerības politiku aktīvā ES dienas kārtībā. Mēs ar savu demokrātisko reformu pieredzi varam būt un esam palīdzoši saviem Ukrainas, Gruzijas un citu reģiona valstu kolēģiem,” tā Saeimas priekšsēdētāja.

Ikgadējā starptautiskā konference “Baltijas ES sarunas 2019: politisko pārmaiņu gaidās” jau ceturto gadu notiek Saeimā. To organizē Latvijas Ārpolitikas institūts, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar Saeimas Eiropas lietu komisiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI