DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK: ATR jāsekmē labi apmaksātu darba vietu rašanās Latvijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ceturtdien, 4.aprīlī, preses konferencē prezentēja savu redzējumu par administratīvi teritoriālo reformu (ATR), kuras virsmērķim vajadzētu būt sekmēt labi apmaksātu darba vietu vairošanu, tādējādi liekot pamatus iedzīvotāju labklājības un demogrāfiskās situācijas uzlabošanai. LTRK pozīcija satur piecus virzienus. Šodien tā tiks nosūtīta VARAM un jau rīt to plānots apspriest ATR tēmai veltītā konferencē Jelgavā LLU telpās.

LTRK uzskata, ka pašvaldībām jābūt motivētām piesaistīt un noturēt savās teritorijās uzņēmumus, tādēļ nepieciešams veikt virkni uzlabojumu. Pirmkārt, jāparedz nodokļu stimuli, lai vietvaldes gūtu finansiālu labumu nodokļu veidā no tā, cik labi izdodas veicināt uzņēmējdarbību, tostarp novirzot daļu no uzņēmumu ienākuma nodokļa pašvaldībai, kā arī pārdalot iedzīvotāju ienākumu nodokli gan pēc deklarētās dzīvesvietas, gan arī vietas, kur cilvēks strādā. Otrkārt, jāparedz izmaiņas pašvaldību izlīdzināšanas fonda darbībā, lai tas nevis demotivē novadus piesaistīt un noturēt uzņēmumus, bet gan motivē, kā arī mazina atkarību no šī papildu piešķirtā finansējuma.

Tāpat LTRK piedāvātā pozīcija paredz, ka pašvaldībām jāstiprina spējas investīciju piesaistē un noturēšanā. Šajā nolūkā, pirmkārt, jānodrošina, ka normatīvie akti ļauj pašvaldībām būt elastīgām un uz klientu orientētām. “To ko šodien jau dara, piemēram, Vācijas pašvaldība, Latvijas gadījumā būs sodāma darbība. Tas nav pareizi’ saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Otrkārt, nepieciešams, lai pašvaldības teritorijas būtu tik lielas, lai pietiktu atbilstošas vietas, gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem. Vēl LTRK uzskata, ka jāstiprina pašvaldību kapacitāte un kompetence, lai tās būtu spējīgas piesaistīt un noturēt uzņēmējus, kā arī jāmazina to iesaiste komercdarbībā, ļaujot attīstīties privātam biznesam un nekropļojot konkurenci. LTRK aptauja uzrāda, ka 22% no LTRK biedriem šī ir problēma. Savukārt, t.s. “in-house” iepirkumu prakse ir iespējami ātri jāizbeidz.

Trešais LTRK rekomendāciju virziens paredz nepieciešamību nodrošināt kopējo pašvaldības sistēmas izmaksu efektivitāti. Pašreiz izveidojusies situācija, ka pašvaldību administratīvie un citi izdevumi uz vienu iedzīvotāju atšķiras ļoti būtiski. “Svarīgi lai nodokļu maksātāji nepārmaksātu par pašvaldību sistēmu, jo ir gana daudz citu vajadzību, kurām nepietiek finansējums. Ja konkrētā teritorijā pašvaldība var pašfinansēties, iedzīvotāji un uzņēmumi ir apmierināti ar situāciju, veidojam kaut 1000 pašvaldības, bet ja par šo greznību citiem jāmaksā, nav pareizi. Un te der atcerēties, ka lielākā dala - vairāk kā 100 pašvaldības tiek dotētas no Pašvaldību izlīdzināšanas fonda, tātad citu nodokļu maksātāju kabatām”, saka J.Endziņš.

Biedrības pozīcija paredz arī nepieciešamību valsts iestāžu teritoriālo tīklu veidot pēc jaunā administratīvi teritoriālā iedalījuma, jo šobrīd gandrīz katrai valsts iestādei teritoriālā piekritība un struktūrvienību izvietojums ir savādāks. Savukārt, ja valsts izšķiras par nepieciešamību veicināt ekonomisko aktivitāti kādā reģionā, jāizvērtē valsts iestāžu biroju izvietošana ārpus Rīgas.

Pēc LTRK ieskata, Rīga ir liela Latvijas vērtība, kura jāsargā un jāattīsta. Iedzīvotāju aprite starp Rīgu un Pierīgu ir milzīga, bet, piemēram, mobilitātes plānošana netiek pienācīgi koordinēta. “Rīgas aglomerācija ir īpaša Latvijas situācija uz kuru nebūtu pareizi raudzīties līdzīgi kā pārējo Latvijas daļu. Lai pilnvērtīgāk izmantotu galvaspilsētas Rīgas un Pierīgas potenciālu, nepieciešams pieņemt īpašu tiesisko regulējumu, paredzot noteikumus gan attiecībā uz kopīgu transporta sistēmas pārvaldību, gan citiem jautājumiem”. saka J.Endziņš.

Jau piektdien, 5.aprīlī Jelgavā LLU telpās, notiks LTRK rīkotais forums “Kā veidot labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi reģionos”, kur gan pašvaldību, gan valsts, gan uzņēmēju pārstāvji meklēs atbildes uz jautājumiem par to, kā visveiksmīgāk realizēt administratīvi teritoriālo reformu un apspriedīs arī LTRK rekomendācijas.

Pielikumā: LTRK Padomes 04.04.2019 apstiprinātā pozīcija ATR jautājumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI