DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Dabasgāze: Eiropas Parlaments ES noteikumus piemēro arī cauruļvadiem no trešām valstīm

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien apstiprināja jaunus gāzes tirgus noteikumus, kas ļaus ES likumus piemērot cauruļvadiem no trešām valstīm un radīs juridisko skaidrību tirgus dalībniekiem.

Eiropas Parlaments ar 465 balsīm pret 95, 68 deputātiem atturoties, apstiprināja gāzes tirgus noteikumu reformu. Noteikumi turpmāk attieksies arī uz visiem cauruļvadiem, kas savieno ES ar trešām valstīm.

Konkurētspējīgāks gāzes tirgus

Atjauninātie noteikumi radīs konkurētspējīgāku gāzes tirgu, ļaujot cauruļvadus no trešām valstīm izmantot vairākiem operatoriem. Pastiprinoties konkurencei, patērētāji gūtu labumu no zemākām cenām.

Noteikumi arī rada skaidrību par nākotnē īstenojamiem projektiem starp ES un trešām valstīm - tostarp Apvienoto Karalisti pēc izstāšanās no ES.

Stingri nosacījumi izņēmumu noteikšanai

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem ES būs ekskluzīvas tiesības vienoties par cauruļvadu savienojumiem ar trešām valstīm. Eiropas Komisija varēs dalībvalstīm atļaut uzsākt sarunas ar trešām valstīm, ja vien šādas sarunas nebūtu pretrunā ar ES likumiem vai neapdraudētu konkurenci vai piegāžu drošību. Pirms vienošanās parakstīšanas dalībvalstij būs jāsaņem Komisijas atļauja. Valsts, kurā cauruļvads šķērso ES robežu, varēs noteikt atkāpi no ES noteikumiem, taču gala vārds par to piederēs Eiropas Komisijai.

Dalībvalsts, kurā ES robežu šķērso jau izbūvēts gāzes cauruļvads, varēs piemērot atkāpi no jaunajiem noteikumiem, ja vien tas neapdraudēs konkurenci ES ietvaros. Atkāpi varēs piemērot gada laikā pēc direktīvas stāšanās spēkā. Ja cauruļvads šķērso vairāku valstu teritoriju, dalībvalstij pirms atkāpes piemērošanas jāveic konsultācijas ar pārējām iesaistītajām valstīm.

Citāts

EP ziņotājs Ježijs Buzeks (ETP, Polija) pēc balsojuma sacīja: “Vairākas iesaistītās puses, kuras interesē tikai peļņa, cerēja uz sarunu izgāšanos, jo bez šīs vienošanās ES noteikumi neattiekties uz caurļvadiem no trešām valstīm. Tāda situācija ļautu nopelnīt dažiem tirgus spēlētājiem, taču radītu zaudējumus mūsu pilsoņiem un visam Enerģētikas Savienības projektam. Tagad visiem cauruļvadiem no trešām valstīm - arī “Nord Stream 2” - tiks piemēroti ES noteikumi: īpašumtiesību nodalīšana, pārskatāmība, nediskriminējoši tarifi. Tas palielinās mūsu kontinenta energodrošību, un tas vienmēr ir bijis galvenais EP mērķis. Man prieks, ka mums izdevies to sasniegt.”

Nākamie soļi

Pēc tam, kad noteikumus formāli būs apstiprinājuši ES valstu ministri, direktīva tiks publicēta ES Oficiālajā Vēstnesī. Tā stāsies spēkā 20 dienas vēlāk. Dalībvalstīm būs deviņi mēneši laika īstenota tajā noteiktās prasības.

Pamatinformācija

ES importē vairāk nekā 70% patērētās dabasgāzes, galvenokārt pa cauruļvadiem no Norvēģijas, Krievijas un Alžīrijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI