DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Mūzikas akadēmijas studenti cīnīsies par Rīgas Melngalvju brālības balvu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 5. līdz 6. aprīlim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija /JVLMA/ sadarbībā ar Rīgas Melngalvju brālību aicina uz Kamermūzikas koncertprogrammu konkursu JVLMA Lielajā zālē, kas noslēgsies svinīgā apbalvošanas ceremonijā un laureātu koncertā 6. aprīlī. plkst. 16.00. Pirms koncerta gaidāms arī īpašs notikums - tiks atklāta Rīgas Melngalvju brālībai veltīta plāksne pie JVLMA Mecenātu sienas.

Šogad notiks jau ceturtais Rīgas Melngalvju biedrības konkurss. Tā mērķis ir aktivizēt kameransambļu patstāvīgu darbību JVLMA un veicināt kvalitatīvu un mākslinieciski augstvērtīgu kamermūzikas koncertprogrammu sagatavošanu un atskaņošanu. Galvenā balva konkursa labākajam kameransamblim – Rīgas Melngalvju brālības vienreizēja stipendija 4000 EUR un koncerts Brēmenē 2019. gada 1. novembrī. Šī gada jaunums – pirmo reizi Melngalvju brālība piešķirs ne tikai vienu balvu, bet arī divas veicināšanas prēmijas (1000 EUR apmērā), ja konkursantu līmenis būs pietiekoši augsts.

Turpinot kultūras mecenātisma tradīcijas, kopš 2013. gada pēc Rīgas Melngalvju brālības iniciatīvas reizi divos gados tiek pasniegta balva labākajam JVLMA studentu ansamblim. Konkursantu sniegumu vērtē Atklāta komisija, kuras sastāvā ir trīs/četri Melngalvju brālības pārstāvji un viens neatkarīgais eksperts no Latvijas mūziķu saimes. Līdz šim Rīgas Melngalvju brālības balvu saņēmuši vairāki jaunie talanti, kuru vārdi jau ir izskanējuši gan Latvijā, gan ārpus tās robežām – klavieru kvartets, kuru šodien pazīstam ar nosaukumu “Latvian Sound Quartet”, pianists Georgijs Osokins un čelliste Magdalēna Ceple, sitaminstrumentu virtuozi “Perpetuum Ritmico” u.c. Šogad Rīgas Melngalvju brālības Kamermūzikas koncertprogrammu konkursā savu profesionālo meistarību demonstrēs 13 kameransambļi.

JVLMA sadarbība ar Rīgas Melngalvju brālību aizsākās 2013. gadā, pateicoties Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentam un Latvijas un Rīgas vēstures pētniekam Ojāram Spārītim. Melngalvju brālība, kura mūsdienās apvieno vācbaltu izcelsmes uzņēmējus un sabiedriskos darbiniekus Ziemeļvācijas pilsētās (Brēmenē, Hamburgā un Lībekā, kas ir bijušās Hanzas savienības pilsētas), 15. gadsimtā veidoja Rīgas sabiedrisko eliti, kas aktīvi piedalījās pilsētas politiskajā un kultūras dzīvē. Viņi bija bagāti, ietekmīgi un pietiekami ekstravaganti, lai uzturētu vienu no Rīgas krāšņākajām ēkām, kur notika dzīres par godu jaunu amatpersonu ievēlēšanai un augstu viesu vizītēm. Melngalvji ar plašu vērienu rīkoja dažādus svētkus ar gājieniem, bruņinieku turnīriem, mielastiem un dejām, kuros gaidīti bija arī rīdzinieki.

Rīgas Melngalvju brālības konkurss notiks 5. un 6. aprīlī JVLMA Lielajā zālē. Ieeja brīva.

Konkursa norise:

5. aprīlis - konkursa sākums plkst. 14.00;
6. aprīlis - konkursa sākums plkst. 9.30;
6. aprīlis - konkursa laureātu Noslēguma koncerts plkst. 16.00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI