DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Andris Pelšs: ES Austrumu partnerības formāts ir ļāvis padziļināt sadarbību daudzās jomās

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 22. martā Rīgā notika Austrumu partnerības desmitgadei veltīta konference "The 10 years of Eastern Partnerhsip: what happened and what lies ahead?", kuru organizēja Latvijas Ārlietu ministrija un Rumānijas vēstniecība. Diskusiju vadīja Latvijas ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis. Par sasniegto Austrumu partnerības mērķu īstenošanā 10 gadu laikā, par iespējamiem scenārijiem Austrumu partnerības nākotnei bija aicināti diskutēt Latvijas, Rumānijas un Eiropas Savienības (ES) amatpersonas un Austrumu partnerības valstu diplomāti.

Valsts sekretārs A. Pelšs, atklājot konferenci, augsti novērtēja desmitgadē sasniegto un partnervalstu tuvināšanos ES vērtībām, uzsverot – Austrumu partnerības formāts ir ļāvis padziļināt sadarbību daudzās jomās. Savukārt Rumānijas Ārlietu ministrijas stratēģisko lietu valsts sekretārs Dans Nekulesku (Dan Neculăescu) uzsvēra, ka Austrumu partnerība ir bijis mērķtiecīgs ieguldījums stabilitātē un veicinājusi Eiropas kaimiņu attīstību.

Ilgvars Kļava, speciālo uzdevumu vēstnieks Austrumu partnerības jautājumos un Ārlietu ministrijas Divpusējo attiecību direkcijas vadītājs, diskusijā norādīja, ka Austrumu partnerība nav jautājums par pievienošanos ES, bet gan par partnervalstu sadarbības veicināšanu ar ES: “Austrumu partnerības modeļa priekšrocība ir iespēja partnervalstīm veidot sadarbību ar ES atbilstoši savai gatavībai un vēlmei.” Arī turpmākās diskusijas atspoguļoja katras Austrumu partnervalsts individuālo pieeju sadarbībai ar ES. Vienlaikus dalībnieki vienojās, ka ES ir jābūt redzamai un iesaistošai.

Runājot par Austrumu partnerības nākotni, Rumānijas Konfliktu noregulējumu un agrīnās brīdināšanas centra prezidents Juliāns Kifu (Iulian Chifu)bija pragmātisks – Austrumu partnerības valstīm, pirms apsvērt pievienošanos ES, ir jāveic patiesas reformas.

Austrumu partnerības desmitgadei veltītās konferences laikā norisinājās Ārlietu ministrijas valsts sekretāra Andra Pelša un Rumānijas Ārlietu ministrijas stratēģisko lietu valsts sekretāra Dana Nekulesku tikšanās. Puses pārrunāja aktuālo situāciju Austrumu partnerības valstīs, kā arī drošību Baltijas un Melnās jūras reģionā. Sarunas partneri bija vienoti atbalstīt un stiprināt Austrumu partnerības politiku, saglabājot to par vienu no Eiropas Savienības ārpolitikas prioritātēm.

Informācijai

Austrumu partnerība ir daļa no Eiropas Savienības kaimiņu politikas, kas tika uzsākta 2009. gadā. Austrumu partnerības mērķi ir veicināt politisko asociāciju un ekonomisko attīstību, lai sekmētu stabilitāti, ekonomisko izaugsmi un savstarpēju uzticēšanos reģionā. Austrumu partnerība tiek īstenota attiecībā uz Baltkrieviju, Moldovu un Ukrainu Austrumeiropā, un Gruziju, Armēniju un Azerbaidžānu Dienvidkaukāzā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI