DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Attīstās sadarbība ar privātajiem bērnudārziem, pašvaldības grupās maina mācību valodu uz latviešu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja ceturtdien, 21. martā, iepazinās ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sagatavoto pārskatu par pirmsskolas izglītību.

Tā kā vietu pieprasījums pašvaldības izglītības iestādēs ar latviešu mācību valodu ir lielāks nekā mazākumtautību plūsmā, pēdējos gados tiek palielināts grupu skaits latviešu mācību valodā. Šajā mācību gadā darbojas 794 pirmsskolas grupas, kuras īsteno izglītības programmu valsts valodā, bet mazākumtautību grupas ir 564.

Rīgas pašvaldība attīsta sadarbību ar privāto izglītības pakalpojumu sektoru. Šobrīd ir noslēgti 147 sadarbības līgumi ar privātajiem bērnudārziem, kurus apmeklē 6809 Rīgas pašvaldībā deklarētie bērni.Attīstās auklīšu kustība, šī gada februārī 542 auklītes pieskatīja 1170 bērnus.

Tuvākajos gados plānots paplašināt pirmsskolas izglītības pakalpojuma pieejamību Mežaparkā, Āgenskalnā, Ziepniekkalnā, Juglā un Purvciemā. Sadarbībā ar Rīgas domes Īpašuma departamentu uzsākts plānošanas darbs jaunas pirmsskolas izglītības iestādes ēkas projektēšanai Skanstes apkaimē, kur varētu būt aptuveni 152 vietas. Iecerēts 2020. gadā atjaunot pirmsskolas izglītības funkciju ēkā Apuzes ielā 74, kas atrodas Zolitūdē, iegūstot papildus aptuveni 220 vietu.

Komitejas sēdē tika diskutēts arī par pirmsskolas pedagogu trūkumu un bērnudārzu darbinieku algām.

Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane uzsvēra, ka jau vairākus gadus notiek cīņa par to, lai visiem pirmsskolas izglītības pedagogiem darba samaksa tiktu veikta no valsts budžeta, jo tad pašvaldībai būtu vairāk līdzekļu, gan piemaksām pie algām, gan jaunu bērnudārzu grupu atvēršanai.

Otra būtiska problēma ir valsts pārlieku vienkāršotā dzīvesvietas deklarēšanas sistēma, kas ierobežo pastāvīgi dzīvojošo rīdzinieku iespējas ātrāk saņemt vietu pirmsskolas izglītības iestādē. Veicot datu analīzi, konstatēts, ka šajā mācību gadā 669 bērni, kas apmeklē Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes, uzreiz pēc uzņemšanas ir mainījuši deklarētās dzīvesvietas uz citām pašvaldībām (Garkalni, Babīti, Stopiņiem, Ādažiem, Carnikavu, Salaspili, Mārupi u.c.).

Rīgas pašvaldībā pirmsskolas izglītības pakalpojums tiek nodrošināts 150 pašvaldības padotībā esošās pirmsskolas izglītības iestādēs, tajā skaitā 71 iestāde īsteno izglītības programmu (-as) latviešu valodā, 41 iestāde gan latviešu, gan mazākumtautību (krievu) valodā un 38 iestādes īsteno izglītības programmu (-as) mazākumtautību (krievu) valodā. Pirmsskolas izglītības pakalpojums tiek nodrošināts arī 15 skolās un vienā interešu izglītības iestādē. Pirmsskolas izglītības programmas apguve pašvaldības izglītības iestādēs 2018./2019. mācību gadā ir nodrošināta 26339 pirmsskolas vecuma bērniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI