DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Eiropas Savienības un Ķīnas dialogam ir jābūt līdzsvarotam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 18. martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē, kuras laikā notika viedokļu apmaiņa par Ķīnu un ES–Ķīnas attiecībām, lai sagatavotu 2019. gada 21.–22. marta Eiropadomes diskusiju par gaidāmo ES–Ķīnas samitu 9. aprīlī. Sanāksmē ministri diskutēja arī par ES attiecībām ar Moldovu, ņemot vērā 24. februārī notikušās parlamenta vēlēšanas.

Runājot par ES un Ķīnas attiecībām, ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz strauji pieaugošo Ķīnas politisko un ekonomisko ietekmi globālā mērogā, kā arī lēno progresu hronisku problēmjautājumu risināšanā starp ES un Ķīnu, kas ir pamats, lai uzsāktu tiešāku un atklātāku dialogu un tai sekojošu rīcību no ES puses. “Ķīnas ekonomiskais un militārais spēju pieaugums tiecas mainīt spēku samērus gan Āzijā, gan tālākos reģionos, tādēļ Eiropas Savienībai ir aktīvi jāstiprina sava globālā loma un konsekventa ekonomisko interešu līdzsvarošana ar politiskajām vērtībām. Eiropas Savienībai ir nepieciešama vienota pozīcija par sadarbību ar Ķīnu drošībai svarīgos jautājumos, piemēram, par investīcijām informācijas tehnoloģiju sektorā,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Ministrs arī izteica pārliecību, ka ir svarīgi turpināt paust stingru un konsekventu ES pozīciju attiecībā uz Eiropas politiskajām vērtībām – demokrātiju, cilvēktiesībām un likuma varu. ES nostājai attiecībā uz Ķīnu ir jābūt koordinētai un vienotai.

E. Rinkēvičs pauda nostāju, ka ES turpmākai rīcībai attiecībās ar Moldovu nav jābūt atkarīgai no konkrētiem Moldovas politiķiem vai partijām, bet gan jāsniedz atbalsts Moldovas sabiedrībai un valstij kopumā: “Eiropas Savienībai ir jāturpina atbalsts Moldovai un jāaicina Moldovu uzturēt proeiropeisko virzienu un turpināt reformas, īpaši Eiropas Savienības un Moldovas asociācijas nolīguma ieviešana, kurā ir paredzēta padziļināta un visaptveroša brīvās tirdzniecības zona. Tāpat ir nepieciešams veicināt Eiropas Savienības sadarbību ar Moldovu Austrumu partnerības formātos un jāaicina Moldova turpināt iesākto darbu pie Pārdņestras konflikta noregulēšanas,” sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI