DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Sākta publiskā konsultācija par Baltijas segto obligāciju ietvaru

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 13. martā, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas Finanšu ministrijas kopīgi sāka publisko konsultāciju par Baltijas segto obligāciju tiesiskā un regulatīvā ietvara starpziņojumu. Starpziņojums, kas sagatavots sadarbībā ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB), atspoguļo Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Finanšu ministriju ekspertu viedokli. Tas iezīmē konkrētus priekšlikumus Baltijas segto obligāciju izveidei un apkopo visus juridiskos, uzraudzības un operacionālos jautājumus, kur joprojām ir nepieciešams rast risinājumu.

Konsultācija ir īpaši vērsta uz vietējām un starptautiskajām institūcijām un finanšu tirgus dalībniekiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Tā norisināsies līdz 2019. gada 3. aprīlim.

Šī darba mērķis ir pēc iespējas saskaņot šo trīs jurisdikciju segto obligāciju likumus, kas sniegs iespēju segto obligāciju emisijā izmantot aktīvus no vienas, divām vai trim valstīm.  Ņemot vērā tuvo līdzību trīs valstu regulējumā, investoriem tiks nodrošināts vienots ietvars, tai skaitā ar identiskiem atbilstīgajiem aktīviem un saskaņotām vērtspapīru emisijas un uzraudzības normām.

2018. gada 19. februārī Finanšu ministrija sāka  projektu “Segto obligāciju un vērtspapirizācijas tiesiskā un regulatīvā ietvara izveide”. Projektu finansē Eiropas Savienība Strukturālo reformu atbalsta programmas ietvaros, un projektu īsteno ERAB sadarbībā ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta dienestu.

Segtās obligācijas ir viens no nodrošināto vērtspapīru veidiem. Tās ir parādsaistības, ko ir emitējušas kredītiestādes un kas ir nodrošinātas ar norobežotu aktīvu kopumu (pamatā nekustamā īpašuma aktīviem), attiecībā uz ko obligāciju turētājiem privileģētu kreditoru statusā ir tieša regresa tiesības. Šo divkāršo segumu – pret seguma portfeli un emitentu sauc par “divējāda regresa tiesību” mehānismu. Tas nodrošina augstu drošību un likviditāti vērtspapīriem. Segtās obligācijas ir nozīmīgs un efektīvs ilgtermiņa finansējuma avots Eiropas bankām. Tās veicina hipotekāro kredītu un publiskā sektora aizdevumu finansējumu, tādējādi atbalstot aizdevumus plašākā nozīmē.

Publiskās konsultācijas dokuments un vairāk informācijas par atbilžu iesniegšanu

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI