DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Atjaunināta ES vīzu datubāze drošākām robežām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta deputāti trešdien vienojās par uzlabojumiem Vīzu informācijas sistēmā (VIS), kam jāstiprina ES spēja stāties pretī drošības un migrācijas izaicinājumiem.

VIS datubāzi valstu varas iestādes izmanto, lai pārbaudītu informāciju par trešo valstu pilsoņiem, kam ieceļošanai Šengenas zonā nepieciešama vīza.

VIS reformas ietvaros EP deputāti vēlas:

  • obligātas visu ES datubāzu pārbaudes, lai identificētu personas, kas izmanto vairākas identitātes un var radīt drošības vai nelikumīgas migrācijas draudus;
  • ilgtermiņa vīzu - arī tā dēvēto “zelta vīzu” - un uzturēšanās atļauju iekļaušanu VIS;
  • pirkstu nospiedumus un sejas attēlus iegūt jau no 6 gadu vecuma (pašreizējo 12 vietā), lai atvieglotu pazudušo bērnu atrašanu un radniecības noteikšanu;
  • uzlabot “Europol” un tiesībaizsardzības iestāžu piekļuvi VIS, lai identificētu noziegumu upurus vai sekmētu noziegumu izmeklēšanu.

Citāts

EP ziņotājs Karlošs Koelju (ETP, Portugāle) sacīja: “Šodien mēs atbalstījām VIS reformu, kas novērstu informācijas trūkumu mūsu drošības stratēģijā. “Zelta vīzas” tiks pakļautas vēl nebijušai kontrolei. Drošības pārbaudes tiks saskaņotas visā Eiropā, ciešāk sadarbojoties konsulārajiem dienestiem, robežsardzei un policijai. Līdz ar reformu VIS būs gatava nākotnei.”

Nākamie soļi: Eiropas Parlaments savu nostāju par VIS reformu apstiprināja ar 522 balsīm pret 122, 31 deputātam atturoties. EP deputātiem sarunās ar dalībvalstu pārstāvjiem vēl jāvienojas par teksta galīgo redakciju.

Pamatinformācija: VIS kopš 2011. gada tiek izmantota, lai pārbaudītu informāciju par trešo valstu pilsoņiem, kam ieceļošanai Šengenas zonā nepieciešama vīza. Dalībvalstis katru gadu izskata apmēram 18 miljonus īstermiņa vīzu pieteikumu. 2018. gada augustā sistēmā bija apkopoti vairāk nekā 60 miljoni vīzu pieteikumu un 40 miljoni pirkstu nospiedumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI