DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Seminārā “Drošība izglītības iestādē” Valsts policija tiekas ar 200 Latvijas izglītību iestāžu pārstāvjiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 7. martā, Rīgā, Čiekurkalnā, norisinājās Valsts policijas organizētais seminārs “Drošība izglītības iestādē”. Seminārā pulcējās vairāk nekā 200 izglītības iestāžu darbinieki no visas Latvijas, kā arī vairāki Valsts policijas reģionu pārvalžu pārstāvji ar mērķi pārrunāt dažādus skolu drošības jautājumus. Jāpiemin, ka Valsts policija ir sagatavojusi palīgmateriālu skolu administrācijai drošības izvērtēšanai izglītības iestādēs, kurš ne tikai izdalīts apmeklētājiem, bet arī pieejams elektroniski. 

Šo semināru organizē Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļa ar mērķi stiprināt policijas un izglītības iestāžu sadarbību, pārrunāt svarīgos ar bērnu drošību saistītos jautājumus izglītības iestādēs un tās palielināšanas iespējas – kā spēt identificēt vājās vietas sistēmā un vidē, lai atrastu, kur pastāv lielākie pārkāpumu riski vai nepieciešami uzlabojumi.

Semināru atklāja Valsts policijas priekšnieka vietnieks Artis Velšs: “Bērnu drošība ir bijusi un būs mūsu prioritāte, tāpēc man ir patiess prieks, ka šodien mēs esam sapulcējušies tik kuplā skaitā, lai pārrunātu tik svarīgos jautājumus, kas skar šīs tēmas. Mērķis ir viens – nepieļaut, ka bērni kļūst par cietušajiem. Un tikai strādājot kopā, policijai un izglītības iestādēm savstarpēji sadarbojoties, mēs varam veicināt bērnu drošību. Ceru, ka ikviens no jums šodien dosies mājās kaut par kripatiņu zinošāks un iegūtās zināšanas tiks izmantot drošības veicināšanā savā izglītības iestādē.”

Savukārt Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, uzrunājot atbraukošos izglītības iestāžu pārstāvjus, atklāja: “Ikdienā izglītību iestāžu direktoriem un pedagogiem, apzinot un pildot plašos ikdienas pienākumus, atcerēties vēl par drošību brīžiem ir grūti. Savukārt drošība nemīl, ka par viņu aizmirst. Jāatzīst, ka lielākā problēma ir tā, ka mēs drošību aizmirstam iekļaut savā ikdienā, kā darba instrumentu, bet gan atceramies un analizējam vien tad, kad notiek kāda ķibele. Viens no šīs konferences mērķiem ir radīt izpratni un kopīgi saprast – kas ietekmē un veido drošību. Ticu, ka dienas beigās jums pavērsies jaunas perspektīvas, kā ikdienā šo drošību izglītības iestādēs uzlabot.”

Seminārā klātesošie skolu pārstāvji tika iepazīstināti ar redzējumu par izglītības iestāžu drošības veidošanu un Valsts policijas speciālistu lomu tajā, kā arī tika pārrunāti konkrēti pozitīvi un negatīvi piemēri par notikumiem izglītības iestādēs un ko iespējams darīt, lai izvairītos no nevēlamām sekām.

Kā liecina Valsts policijas apkopotā statistika par incidentiem, kas notikuši izglītības iestādes telpās un teritorijā, kopumā 2018. gadā ir reģistrēti 1677 dažādi gadījumi. Visbiežāk policija saņem informāciju par fizisko vardarbību – pērn tie ir bijuši 424 notikumi, kas pārsvarā notikuši audzēkņu starpā. Tāpat arī policija ir saņēmusi informāciju par emocionālās vardarbības gadījumiem, kopumā pērn reģistrējot 147 šādus notikumus. Starp reģistrētajiem gadījumiem ir arī smēķēšana, alkohola lietošana, zādzības, sīkais huligānisms, kā arī cita veida nodarījumi.

Lai gan salīdzinot ar 2017. gadu notikumu skaits, par kuriem paziņots policijai, ir audzis, jāuzsver, ka ir informācija, kas nonāk Valsts policijas redzeslokā, iespējams, ir tikai maza daļa no aisberga. Ir skaidrs, ka riski paši par sevi neizzūd. Tas ir mērķtiecīgs darbs, lai šos riskus apzinātu un ietekmētu. Valsts policijai jau līdz šim ir izveidojusies lieliska sadarbība ar daudzām izglītības iestādēm Latvijā un šī lielā konference ir solis uz priekšu, lai veiksmīga sadarbība un drošība izglītības iestādes tikai uzlabotos.

Valsts policija ir izveidojusi rokasgrāmatu – palīgmateriālu skolu administrācijai drošības izvērtēšanai izglītības iestādē. Izmantojot šo materiālu, par drošību atbildīgā persona izglītības iestādē gūs izpratni par to, kas veido drošību, iegūs drošības kritēriju sarakstu, kuru izmantot, lai pārbaudītu drošību izglītības iestādē, sākot mācību dienu, kā arī spēs identificēt iespējamas riska vietas iestādes telpās un teritorijā un secināt, kādi pasākumi veicami drošības uzlabošanai izglītības iestādē.  

Materiāls elektroniski pieejams šeit: http://www.vp.gov.lv/doc_upl/vp_paligmaterials_web.pdf

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI