DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pārrunā aktuālos jautājumus veselības nozarē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 6.martā, veselības ministre Ilze Viņķele tikās ar Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) valdes locekļiem un Latvijas Lielo slimnīcu asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus veselības nozarē.

Tikšanās laikā LSB pārstāvji aktualizēja jautājumu par cilvēkresursu nodrošinājumu veselības nozarē, ietverot gan darba samaksas, gan noslodzes, gan jauno speciālistu apmācības un iesaistes aspektus praktiskajā ārstniecībā. Veselības ministre Ilze Viņķele aicināja slimnīcu vadītājus uz iespēju strauji piesaistīt lielu skaitu jaunu mediķu raudzīties objektīvi: “Neko nelīdz sūdzēties par lietām, kuras nevar nekavējoties atrisināt. Tāpēc agri vai vēlu nāksies pārskatīt to pakalpojumu apjomu, ko ir iespējams nodrošināt ar esošajiem resursiem. Vienlaikus aicinu raudzīties uz tām iespējām, ko sniedz savstarpēja sadarbība starp slimnīcām (nevis konkurence), telemedicīnas iespējas un attālinātu konsultāciju iespējas.”

Viens no LSB priekšlikumiem bija rezidentūras plānošanā augstāku prioritāti piešķirt ārstu specializācijām, kas sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību, piemēram, ķirurgs, anesteziologs/reanimatologs, internists u.c. Veselības ministre Ilze Viņķele atzina, ka šis ir atbalstāms ierosinājums un šajā jautājumā būtu jāstrādā kopīgi ar universitātēm un Latvijas Ārstu biedrību. Kā pozitīvs piemērs tika minēts ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums “Par māsas profesijas turpmāko attīstību”, kas vērsts uz māsas kompetences pilnveidošanu, nesadrumstalojot to pa vairākām pamatspecialitātēm, bet izveidojot pamatspecialitāti – vispārējās aprūpes māsa. Tāpat ziņojumā rosināts atteikties no sertifikācijas procesa, kam ir atbalsts arī no Latvijas Māsu asociācijas puses.

Tikšanās laikā vienojās, ka ar Nacionālo veselības dienestu tiks rīkota atsevišķa tikšanās par valsts apmaksātas aprūpes pakalpojumu apmaksas tarifiem un to pārskatīšanas plānu. Savukārt jautājumā par ārstu specializāciju un rezidentu iesaistes apmēru ārstniecības procesā tiks rīkota tikšanās ar Latvijas Ārstu biedrību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI