DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2019
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

“Jēkabs, Mimmī un runājošie suņi” forumā “Cartoon Movie” un ekskursijā Maskačkā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Runājošie suņi runā franciski! No 5. līdz 7. martam Bordo, Francijā, notiek ikgadējais Animācijas pilnmetrāžas filmu kopprodukcijas forums “Cartoon Movie”, kur studija “Atom Art” iepazīstinās nozares pārstāvjus ar režisora Edmunda Jansona Simtgades filmu “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”. Lai godam izstāstītu savus Maskačkas glābšanas piedzīvojumus starptautiskai auditorijai, runājošie suņi mācās franču valodu – filma dublēta franciski. Tikmēr tepat Rīgā var izstaigāt “Runājošo suņu maršrutu” Maskavas priekšpilsētā, kur notiek filmas darbība.

“Gluži kā filmā, par mūsu runājošajiem suņiem uzzinās pārējā pasaule – forums ir nozīmīgs notikums industrijai, kur tiekas animācijas nozares pārstāvji no visas Eiropas. Studijai tā ir iespēja prezentāciju laikā sasniegt plašu profesionāļu auditoriju un veidot filmu starptautisko atpazīstamību un publicitāti. Jāteic, franciski filma izklausās ļoti šarmanti, un ceram, ka jau drīzumā nelielu ieskatu mūsu runājošo suņu svešvalodu zināšanās ar treilera palīdzību varēsim sniegt arī līdzjutējiem sociālajos tīklos,” stāsta filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi producente Sabīne Andersone. Franču dublāžu nodrošinājusi kompānija Les films du preau (http://www.lesfilmsdupreau.com), kas izplatīs filmu Francijā.

Ikgadējais animācijas filmu forums Cartoon Movie ir dibināts 1999. gadā, lai prezentētu  pilnmetrāžas animācijas filmu projektus industrijas pārstāvjiem. Katru gadu forumā piedalās vairāk nekā 900 profesionāļu – vadošās animācijas studijas, filmu izplatītāji un investori. Šogad dalībai forumā konkursa kārtībā ir atlasīti divi studijas Atom Art projekti. Pirmais ir Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi, kas tiks prezentēts Cartoon Movie sadaļā Pabeigtās filmas jeb Sneak Preview. 25 minūšu garas prezentācijas laikā tradicionāli tiek rādīts garāks fragments no filmas, lai sniegtu priekšstatu kinoteātru izplatītājiem Eiropā, kas jau vairāku gadu garumā seko projekta attīstībai. Prezentācijā piedalīsies producente Sabīne Andersone, režisors Edmunds Jansons, filmas starptautiskais izplatītājs Jans Naševskis (New Europe Film Sales) un kopproducents Jakubs Karvovskis (Polijas studija Letko).

Otrais studijas Atom Art projekts Bordo forumā ir topošā pilnmetrāžas animācijas filma Laimes bērni, kas tiek attīstīta sadarbībā ar Francijas studiju Dandelooo. Filma balstīta uz patiesiem notikumiem no latviešu izcelsmes ceļotāja un pētnieka Aleksandra Laimes un viņa bērnu dzīves un piedzīvojumiem džungļos. Projekts tiks prezentēts sadaļā Projekti koncepta stadijā. Šīs sesijas apmeklē ļoti plašs klausītāju loks, un tas ir lielisks formāts, lai pārbaudītu projekta starptautisko potenciālu un izplatītāju iespējamo interesi. 

Vairāk par forumu Cartoon Movie – mājaslapā www.cartoon-media.eu.

Tikmēr tepat Rīgā filmas komanda izveidojusi maršrutu ekskursijai pa Maskačku, kur risinās filmas darbība, un ikviens interesents var izstaigāt filmas varoņu ceļus, iepazīstot šo spilgto Rīgas rajonu ar parkiem, baznīcām, leģendāru tramvaja līniju, vēsturisku apbūvi un kolorītiem iedzīvotājiem. Maršruts ir sadalīts atsevišķās pieturvietās un katrai no tām ir sava nozīme gan filmas stāstā, gan Maskavas forštates vēsturē. Tuvojošais pavasaris būs īstais laiks, lai noskatītos filmu un dotos ekskursijā, ieraugot Maskačkas pievilcību Jēkaba, Mimmi un runājošo suņu acīm!

Gājēju tunelis zem Salu tilta – “Maskačkas vārti”

Ar daudzkrāsainiem grafiti apzīmētais tunelis šķiet visai neomulīgs, bet patiesībā tas ir portāls uz brīnišķīgu, noslēpumainu pasauli, kurā mīt īpaša suņu suga – runājošie suņi!

Klusais dārzs

Klusais dārzs ir viens no parkiem, ar kuriem Mimmi iepazīstina Jēkabu, viņam pirmo dienu ciemojoties Maskačkā. Tas atrodas starp Jēkabpils, Daugavpils, Lazdonas un Katoļu ielām. Klusais dārzs izveidots 1960. gadā vecas kapsētas teritorijā, nojaucot savu laiku nodzīvojušās ēkas, izbūvējot celiņus, iekārtojot atpūtas vietas un apstādījumus. Klusajā dārzā aug tikai kļavas un liepas, un dzīvžogs atdala dārza teritoriju no Visu svēto baznīcas teritorijas.

7. tramvaja pietura “Daugavpils iela”

Tramvajam ir svarīga loma filmas darbībā – tas paglābj Jēkabu no pakaļdzīšanās pēc svarīgās būvniecības plānu apmaiņas misijas. Tramvajā vizinās arī jautrie mīmi. Bet Daugavpils ielas pietura ir sevišķi nozīmīga tāpēc, ka te no tramvaja katru dienu izkāpj kupls pulks studentu, lai dotos uz lekcijām netālu esošajā Latvijas Kultūras akadēmijā.

Maskavas dārzs

Parks, kurā dižkungs Imants Rausis gatavojas būvēt savu debesskrāpi, atrodas starp Mazo Krasta, Maskavas, Balvu un Kojusalas ielu. Tas izveidots neilgi pirms Otrā pasaules kara neapbūvētā laukumā kādreizējās dārzniecības vietā.

1965. gadā Maskavas dārza teritorijā uzcelta Sporta manēža, viena no sava laika modernākajām sporta būvēm valstī; tajā tika iekārtotas 3500–5000 skatītāju vietas atkarībā no sporta veida. Šobrīd Maskavas dārzu gaida rekonstrukcija, taču debesskrāpjus būvēt neviens neplāno, parkā jau tagad ir atjaunots bērnu rotaļu laukums.

Ieeja Mimmi pagalmā Maskavas ielā 137

Mimmi un Ērglis dzīvo Maskačkai raksturīgā koka namā ar zaļu pagalmu, kurā iekārtotas šūpoles un zeļ suņuburkšķi. Šāda arhitektūra vēsturiski bijusi ļoti izplatīta – Maskavas priekšpilsētā ilgstoši bija atļauta tikai koka apbūve, jo kara gadījumos to iznīcināja nodedzinot, lai ienaidnieks nevarētu ieņemt Rīgu. Šāds liktenis Maskavas priekšpilsētu pilnīgi vai daļēji piemeklējis gan 17., gan 18. un  pat vēl 19. gadsimtā. Maskačkā atrodamas ēkas, kuras apbūvē atkārtojas 60 un pat vairāk reižu – visbiežāk tika būvētas nelielas vienstāvu ēkas ar 3 vai 5 logiem fasādē.

Svētā Erceņģeļa Mihaila pareizticīgo baznīca

Baznīca Maskavas ielā 170, kur Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi satiekas pēc būvniecības plānu apmaiņas misijas, šķiet klusa un pamesta, taču patiesībā tai ir bagāta vēsture. 19. gadsimta pirmajā pusē te atradusies pirmā Rīgas vecticībnieku koka baznīca, kurā savulaik viesojies Krievijas imperators Aleksandrs II. Baznīcā glabājusies arī liela sakrālās mākslas kolekcija. Šī ēka līdz mūsdienām nav saglabājusies. Tagadējā baznīca iesvētīta 1895. gadā un skatāma tās sākotnējā veidolā bez pārbūvēm, kaut arī jau vairāk nekā 20 gadus baznīcā notiek remontdarbi. Zinātāji teic, ka pagrabā zem altāra daļas atrodas svētavots.

Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi ir režisora Edmunda Jansona pirmā pilnmetrāžas animācijas filma, kuras sižets balstīts rakstnieces Luīzes Pastores grāmatā bērniem Maskačkas stāsts. Filma tapusi animācijas studijā Atom Art sadarbībā ar Polijas studiju Letko Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros. Filmas māksliniece ir Elīna Brasliņa, scenārija autore – Līga Gaisa, producente – Sabīne Andersone; lomas filmā ierunājuši aktieri Andris Keišs, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Nora Džumā, Eduards Olekts, Baiba Broka, Eduards Zilberts, Māra Liniņa u. c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI