DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Šonedēļ sākušās Skolu jaunatnes tautas deju kolektīvu skates, gatavojoties XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 28.februāra līdz 13.aprīlim Valsts izglītības satura centrs (VISC) rīko 42 tautas deju kolektīvu skates, kas noritēs gatavojoties XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 2020.gadā. Pirmās skates norisinās 28. februārī Jelgavā, 1.martā Jēkabnieku kultūras namā, 2.martā Jūrmalas pilsētā un Limbažos. Ārvalstu latviešu deju kopu sniegumu vērtēs videoskatē 12.martā. Skatēs tiks noteikts tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu”  koprepertuāra apguves līmenis tā sagatavošanas pirmajā posmā.  

“Svētku sagatavošanas procesā skates ir tikai viens no daudzajiem posmiem, kas ļauj nodrošināt to brīnumu, kuru ikviens gaida Daugavas stadionā. Aicinu dejotājus un kolektīvu vadītājus uztvert skates kā svētkus un dejot ar prieku. Vērtēšanas komisijas uzdevums ir vērtēt dejas māksliniecisko izpildījumu un rakstura atklāsmi, dejas horeogrāfiskā teksta precizitāti, izpildījuma muzikalitāti, tautas tērpa valkāšanas kultūru un pareizību, kā arī deju kolektīva skatuves kultūru un kopiespaidu. Skatēm pieteikušies 1168 deju kolektīvi, kas ir aptuveni 25 tūkstoši dejotāju,” stāsta Valsts izglītības satura centra vecākā referente dejas mākslas jautājumos Zanda Mūrniece.

Skates vērtēšanas komisijā strādā viens VISC deleģēts dejas mākslas eksperts un divi pilsētas vai novada deleģēti dejas mākslas eksperti. To vidū Inga Pulmane un Indra Ozoliņa, XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” mākslinieciskās vadītājas, horeogrāfe, Deju svētku virsvadītāja, Ogres deju apriņķa deju kolektīvu virsvadītāja, Lielvārdes Kultūras nama bērnu deju kolektīva “Pūpolītis” un vidējās paaudzes deju kolektīva “Vēji” mākslinieciskā vadītāja Iluta Mistre, XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” horeogrāfe inscinētāja Dagmāra Bārbale un horeogrāfe, Bauskas deju apriņķa deju kolektīvu virsvadītāja, Jelgavas bērnu deju kolektīva “Vēja zirdziņš” un Tautas deju ansambļa “Līgo” pedagoģe Guna Trukšāne.  

Deju kolektīvu skates rīko Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām un deju kolektīvu virsvadītājiem.

XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies no 2020. gada 6. jūlija līdz 12. jūlijam. Tautas deju kolektīvu galvenās norises būs laureātu koncerts VEF Kultūras pilī un tautas deju lielkoncerts “Saule vija zelta rotu” Daugavas stadionā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI