DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tiesu izpildītāju atgūtajiem līdzekļiem nav iespējams piekļūt noziedzīgā ceļā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policija 19. februārī informēja, ka ir novērsta zvērināta tiesu izpildītāja nolaupīšana naudas izspiešanas nolūkā. Noziedzīgās shēmas autorus vadīja maldīgs priekšstats, ka ir iespējams piespiest zvērinātu tiesu izpildītāju vai tā tuviniekus izņemt pieprasīto summu no Valsts kases konta skaidrā naudā vai veikt pārskaitījumu uz kādu ārvalstu bankas kontu. Informējam, ka šāda shēma nav iespējama, jo valsts ir parūpējusies par to, lai valsts budžeta un citu piedzinēju naudas līdzekļi, kas atrodas zvērinātu tiesu izpildītāju depozītu kontos, būtu maksimāli pasargāti no tādiem noziegumiem, kādu pastrādāšanu bija iecerējusi Valsts policijas aizturētā persona.

Jāuzsver, ka, pateicoties Tieslietu ministrijas, Tiesu administrācijas un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes savulaik kopīgi izstrādātiem un likumdevēja atbalstītiem tehniskiem un tiesiskiem risinājumiem, šāda noziedzīga shēma nemaz nav īstenojama.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore: “Jau kopš 2011. gada 1. jūlija visi zvērinātu tiesu izpildītāju piedzītie un to glabāšanā esošie naudas līdzekļi atrodas depozīta kontos Valsts kasē. Šajos kontos esošos līdzekļus nevar brīvi pārskaitīt. Pārskaitījumus iespējams izdarīt tikai caur valsts informācijas sistēmu - Izpildu lietu reģistru, atbilstoši izpildu dokumentā norādītām personām.”

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome izsaka pateicību Valsts policijai, kuras operatīvā rīcība novērsa līdz šim nepieredzēta nozieguma izdarīšanu pret valsts amatpersonu savu amata pienākumu pildīšanas brīdī.

Tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākums ir panākt tiesu spriedumu izpildi aizskartās puses, valsts un sabiedrības interesēs. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pienākums ir rūpēties par nozares pārstāvju profesionalitāti un publiski pārstāvēt viņu viedokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI