DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Sekmēs Latvijas un Vācijas uzņēmēju un zinātnieku sadarbību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis un valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko šā gada 25. februārī darba vizītē apmeklēs Vācijas pilsētu Hamburgu Latvijas Valsts prezidenta R.Vējoņa vizītes Vācijā ietvaros.

Vācija tradicionāli ir bijis nozīmīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris un Latvija ir ieinteresēta sadarbību arvien paplašināt. Tādēļ Ekonomikas ministrijas pārstāvji un Latvijas uzņēmēju, zinātnieku un pētnieku delegācija pievienosies Valsts prezidenta vizītei Vācijā, lai piedalītos virknē pasākumu ar mērķi sekmēt ciešāku Latvijas un Vācijas uzņēmēju, kā arī zinātnieku un akadēmisko mācību iestāžu sadarbību.

EM valsts sekretārs piedalīsies Valsts prezidenta darba pusdienās Vācijas biznesa klubā Übersee-Club, kur tiks pārrunāti ekonomiskās sadarbības jautājumi, kā arī sniegts ieskats Latvijas “Data Driven Nation” un sadarbības iespējas šīs koncepcijas ietvaros. Darba pusdienās piedalīsies Hamburgas pilsētas vadība, kā arī augsta līmeņa Vācijas uzņēmējdarbības organizāciju un uzņēmumu pārstāvji, kā arī Latvijas uzņēmēji.

Tāpat Ēriks Eglītis piedalīsies Magnetic Latvia biznesa forumā Hamburgas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā ar prezentāciju par Latvijas “Data Driven Nation” ideju, kurā piedalīsies plaša (vairāk kā 140) Latvijas un Vācijas uzņēmēju delegācija. Forumā plānots pārrunāt sadarbības iespējas ar Vācijas klasteriem, kā arī dzīvības zinātņu (medicīna un biomedicīna) un pētniecības un attīstības jomā.

Savukārt EM valsts sekretāra vietnieks R.Aleksejenko un Latvijas uzņēmumu pārstāvji, kā arī zinātnieki un pētnieki apmeklēs “Philips Campus” un piedalīsies Valsts prezidenta vizītē pētniecības un zinātnes uzņēmumā “European XFEL GmbH”.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no šā gada 21. februāra līdz 25.februārim valsts vizītē apmeklē Vāciju, kur ir paredzēta plaša programma Berlīnē, Hamburgā un Līneburgā, aptverot gan divpusējo sadarbību politiskajā, ekonomikas un kultūras jomā, gan kopīgā vēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

Valsts prezidenta vizītē piedalās 34 pārstāvji no 23 uzņēmumiem, pārstāvot tādas nozares kā medicīna, biomedicīna, IT, elektronika, izglītība, pētniecība u.c. Tāpat vizītē piedalās arī vairāk kā desmit zinātnieki un pētnieki no Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas.

Informācija par Latvijas un Vācijas sadarbību

Latvijas un Vācijas ārējās tirdzniecības apgrozījums pēdējos gados ir stabils, ar pieaugošu tendenci. 2017.gadā Vācija bija 2. lielākais Latvijas tirdzniecības partneris, bet 2018.gada 9 mēnešos Latvijas kopējais preču un pakalpojumu eksports uz Vāciju sastādīja 938 milj.EUR. (par 7% vairāk salīdzinot ar 2017.gada 9 mēnešiem). Savukārt Vācijas preču un pakalpojumu imports sastādīja 1,335 mlrjd.EUR (par 3% vairāk salīdzinot ar 2017.gada 9 mēnešiem). 

Latvijas preču eksports uz Vāciju bija 652 milj.EUR (par 6% vairāk salīdzinot ar 2017.gada 9 mēnešiem), savukārt Vācijas preču imports – 1205 milj.EUR ( par 3% vairāk salīdzinot ar 2017.gada 9 mēnešiem). Savukārt Latvijas pakalpojumu eksports uz Vāciju bija 286 milj.EUR (par 9% vairāk salīdzinot ar 2017.gada 9 mēnešiem), savukārt Vācijas pakalpojumu imports bija 134 milj. EUR (par 1% vairāk salīdzinot ar 2017.gada 9 mēnešiem). 

Galvenie Latvijas eksporta pakalpojumi uz Vāciju ir tūrisms, autotransports, IKT, jūras transports, gaisa transports, dzelzceļa transports. Galvenie Latvijas importa pakalpojumi no Vācijas ir tūrisms, gaisa transports, jūras transports, autotransports, IKT. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI