DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija kriminālvajāšanai nodod kriminālprocesu par cilvēktirdzniecību un seksuālu vardarbību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 22. februārī, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļa ir nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret personām, izmantojot to bezpalīdzības stāvokli. Par aizdomās turētiem šajā lietā atzīti trīs 60 – 73 gadus veci vīrieši.

Jau ziņots, ka pērn Valsts policijas ONAP izmeklētāji, saņemot informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem, 13. augustā uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 154.1 panta otrās daļas un Krimināllikuma 160. panta piektās daļas, kā arī augusta beigās Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus.

Izmeklēšanas laikā policija ieguva informāciju, ka šajā lietā ir divi cietušie – kāds bezpalīdzības stāvoklī esošs pilngadīgs vīrietis ar garīgās attīstības traucējumiem, kurš tika pakļauts cilvēktirdzniecībai un seksuālai vardarbībai, kā arī vēl viens vīrietis, kurš cietis no seksuālās vardarbības un sākotnēji nozieguma izdarīšanas brīdī bijis nepilngadīgs.

Par aizdomās turētiem šajā kriminālprocesā atzītas trīs personas. 1955. un 1958. gadā dzimušie vīrieši tiek turēti aizdomās par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas izdarīts ar nepilngadīgo. Tāpat 1955. gadā dzimušais vīrietis tiek turēts aizdomās par cilvēktirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Abiem vīriešiem tiek inkriminētas vairākas epizodes ilgstošā laika posmā no 2017. līdz 2018. gadam.

Savukārt 1945. gadā dzimušais vīrietis tiek turēts aizdomās par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Viņam tiek inkriminētas divas epizodes.

Izmeklēšanas laikā gan Rīgā, gan Rēzeknē tika veiktas vairākas kratīšanas, kā rezultātā izņemti dažādi video un foto faili, kuros tika konstatēti pornogrāfiska rakstura materiāli. Kriminālprocesa ietvaros uzlikts arests naudai virs 20 tūkstošiem eiro un zelta monētām gandrīz 10 tūkstošu eiro vērtībā.

Ņemot vērā, ka kriminālprocesa ietvaros ir veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai nostiprinātu iegūto pierādījumu bāzi, tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Šobrīd 1955. gadā dzimušajam vīrietim joprojām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka persona mēģināja ietekmēt vienu no iesaistītajām personām un panākt sev labvēlīgas liecības. Savukārt 1945. gadā un 1958. gada dzimušajiem vīriešiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, attiecīgi drošības nauda un policijas uzraudzība.

Atgādinām, ka par cilvēku tirdzniecību, ja tā izdarīta pret nepilngadīgo vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par seksuālu vardarbību – dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar iekļūšanu cilvēka ķermenī, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas izdarīts ar nepilngadīgo, personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI