DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents Raimonda Vējoņa preses paziņojums pēc tikšanās ar Vācijas federālo prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru Berlīnē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Man ir patiess gods apmeklēt Vāciju valsts vizītē. Šī vizīte ir apliecinājums Latvijas un Vācijas draudzīgajām attiecībām un daudzpusīgajai sadarbībai. Vēlos izteikt pateicību V.E. Federālajam prezidentam par vērtīgo domu apmaiņu šodienas tikšanās laikā. Mums bija iespēja pārrunāt ne tikai Latvijas un Vācijas divpusējās attiecības, bet arī starptautiskās dienas kārtības jautājumus, Eiropas Savienības nākotni un transatlantisko attiecību nozīmi.

Gribu uzsvērt, ka Latviju un Vāciju saista gan ģeogrāfiskais tuvums, gan atrašanās Baltijas jūras reģionā, gan vēsturiskās saites un tām ir kopīgas senas tirdzniecības tradīcijas, kas aizsākušās vēl pirms Hanzas savienības izveidošanās viduslaikos.

Vācija bija viena no pirmajām valstīm, kas 1991. gadā atjaunoja diplomātiskās attiecības ar Latviju. Šogad atzīmēsim mūsu diplomātisko attiecību atjaunošanas 28. gadadienu. Tas ir apliecinājums tam, ka mūsu draudzība ir ilgstoša. Kopš tā laika Vācija ir paudusi stingru atbalstu Latvijai tās ārpolitisko mērķu īstenošanā – integrācijai Eiropas Savienībā un NATO, dalībai eirozonā un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Latvija augstu vērtē Vācijas konsekvento solidaritāti un atbalstu Latvijai un Baltijas valstīm.

Vācija ir otrs lielākais Latvijas tirdzniecības partneris, kā arī nozīmīgs investors Latvijas ekonomikā. Ar gandarījumu jāatzīmē abu valstu ilggadīgā un sekmīgā sadarbība transporta jomā, ko raksturo lielisks gaisa satiksmes tīkls, kā arī aktīva sadarbība ar Vācijas ostām, nodrošinot efektīvu kravu un pasažieru plūsmu. Esam ieinteresēti to turpināt, iezīmējot intereses sadarboties ar Duisburgas ostu Eirāzijas sauszemes pārvadājumu attīstībā. Savukārt attīstoties lielākajam infrastruktūras projektam Baltijas reģionā Rail Baltica, palielināsies dzelzceļa pārvadājumu jaudas un attīstīsies pasažieru un kravu plūsma ziemeļu-dienvidu virzienā, savienojot arī Rīgu un Berlīni. Šis infrastruktūras objekts var dot ieguldījumu savienojamības nodrošināšanā, īpaši, ja runājam par mobilitātes problēmām NATO un Eiropas Savienības ietvaros, kas skar drošības jautājumus.

Man ir liels prieks, ka arvien vairāk Vācijas jaunieši izvēlas studēt Latvijas augstskolās, novērtējot Latvijas augstākās izglītības kvalitāti. Savukārt sešdesmit noslēgtie sadarbības līgumi apliecina Latvijas un Vācijas pašvaldību savstarpējo uzticēšanos un ieinteresētību sadarboties.

Esmu gandarīts, ka Latvijā ar Vācijas valdības atbalstu veiksmīgi norit Vācijas duālās profesionālās izglītības pieredzes apgūšana un Latvijas uzņēmumu un mācību iestāžu interese par šo sadarbību turpina pieaugt. Vācija mums ir labs partneris savas pieredzes sniegšanā.

Gan Latvija, gan Vācija iestājas par stipru, veiksmīgu un attīstītu Eiropu un sadarbojas Eiropai nozīmīgu jautājumu risināšanā. Latvija augstu vērtē Vācijas konsekvento solidaritāti un atbalstu Baltijas reģiona drošības stiprināšanai, jo tas mūs tuvina kopīgam augstākam mērķim – mieram un stabilitātei Eiropā un visā pasaulē. Tā ir gan Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšana un kaujas grupas nosūtīšana uz Lietuvu NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros, gan atbalsts neatkarīgu, objektīvu un profesionālu plašsaziņas līdzekļu stiprināšanai. Tāpat Vācijas militārpersonas aktīvi iesaistās dažādās militārajās struktūrās, kas veidojas gan Latvijā, gan mūsu kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā.

Savas vizītes laikā došos uz Hamburgu un Līneburgu, lai runātu par vācbaltiešu mantojumu un nākotni. Svētdien izcilajā Elbas filharmonijā būs iespēja iepazīties un dzirdēt divu izcilu latviešu mākslinieku – komponista un ērģelnieces kopdarbu - Latvijas simtgadei veltītu koncertu.  Tā būs arī mūsu dāvana labajām attiecībā starp Latviju un Vāciju.

Abām valstīm ir veiksmīga sadarbība vairākās jomās, īpaši tādās, kas skar digitālos risinājumus, jaunās tehnoloģijas, inovācijas, zinātni un pētniecību. Tāpēc vizītes laikā būs iespēja par šiem sadarbības jautājumiem diskutēt ar Latvijas un Vācijas uzņēmējiem. Sadarbība šajās jomās var vairot Latvijas un Vācijas konkurētspēju globālajos tirgos.

Esmu gandarīts par plašo un saturiski bagāto valsts vizītes programmu. Esmu pārliecināts, ka tik pat lieliska sadarbība, kāda ir izveidojusies Latvijas un Vācijas prezidentu starpā, ir arī izpildvaras, biznesa un kultūras jomu pārstāvjiem. Valstu lieliskās sadarbības ieguvēji būsim ne tikai Latvijā un Vācijā, bet arī visā Eiropā un Pasaulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI