DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

OECD eksperti uzsver visaptverošas veselības aprūpes sistēmas nepieciešamību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ir būtiski nodrošināt visaptverošu veselības aprūpes sistēmu Latvijā, šodien tikšanās laikā ar veselības ministri Ilzi Viņķeli un Veselības ministrijas speciālistiem  uzsvēra Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ekonomikas departamenta eksperti. Tikšanās organizēta, jo maijā OECD nāks klajā ar Ekonomikas pārskatu, kur atsevišķa sadaļa veltīta veselības aprūpei.

OECD Ekonomikas departamenta politiskās misijas vizītes laikā veselības ministre iepazīstināja OECD ekspertus ar plānu atteikties no “divu grozu” veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa, aizstājot to ar vienotu veselības aprūpes pakalpojumu klāstu. Šajā aspektā ar OECD ir savstarpēja sapratne, jo jau iepriekš OECD eksperti bija pauduši šaubas, vai divu grozu sistēma nepasliktinās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Arī šoreiz viņi uzsvēra visaptverošas veselības aprūpes sistēmas priekšrocības.

Vienlaikus runājot par cilvēkresursu trūkumu nozarē, OECD eksperti uzsvēra nepieciešamību veselības nozarei novirzīt lielāku finansējumu. Turklāt šim pieaugumam jābūt konsekventam.

Vizītes laikā pārrunāti arī jautājumi saistībā ar pacientu līdzmaksājumiem un valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanu. Ieguldot finansējumu valsts apmaksātajā aprūpē, arvien vairāk cilvēku var saņemt šos pakalpojumus, nevis ir spiesti izmantot maksas medicīnu.

Ņemot vērā valdības deklarācijā iekļauto punktu par nepieciešamību pilnveidot valsts un pašvaldības veselības aprūpes uzņēmumu pārvaldību un pārraudzību, ministre aicināja OECD sniegt rekomendācijas kapitālsabiedrību pārvaldības uzlabošanā.

OECD politiskās misijas mērķis ir apspriest ar Latviju OECD Ekonomikas pārskata projektu par Latviju un plānotās rekomendācijas Latvijai, kā arī noskaidrot aktualitātes saistībā ar jaunās valdības prioritātēm, plānotajām reformām un aktualitātēm nozarē.

OECD atbilstoši vispārējai praksei reizi divos gados publicē valstu ekonomikas pārskatus. 2019. gada Ekonomikas pārskatā tiks atspoguļots OECD skatījums uz Latvijas pašreizējo ekonomikas situāciju, galvenajiem sagaidāmajiem izaicinājumiem un strukturālo reformu īstenošanas procesu. Veselībai šajā pārskatā veltīta viena nodaļa. Pārskata prezentācija plānota maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI