DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Valmierā diskutē par administratīvi teritoriālo reformu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) otrdien, 19.februārī, Valmierā rīkoja jau ceturto diskusiju “Kā veicināt labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi reģionos”, kur tika runāts par reģionālo politiku un  biznesa piesaistīšanu.

Pasākumā piedalījās gan uzņēmēji, gan pašvaldību, gan atbildīgo ministriju pārstāvji. Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks norādīja, ka pilsēta ir “iespiesta” savā attīstībā, jo visa pieejamā teritorija jau ir izmantota. Valmieras pilsēta nodarbina ievērojamu skaitu blakus novados dzīvojošos, tādēļ radušās būtiskas ar migrāciju saistītas problēmas, kā arī darbavietas nenes nekādus papildu ieguvumus pašvaldībai. J.Baiks sacīja, ka pašlaik no apkārtējiem novadiem tiek nodarbināti aptuveni septiņi tūkstoši iedzīvotāji, taču nodokļus par to saņem citas pašvaldības, kur šie cilvēki ir deklarējušies. Tas savukārt rada situāciju, ka Valmiera no uzņēmējdarbības negūst ieņēmumus, kas ļautu uzlabot infrastruktūru un veiktu citus darbus, kas cieši saistīti ar labvēlīgu biznesa vidi.

LTRK padomes loceklis un SIA “Valpro” padomes loceklis Ģirts Rungainis sacīja, ka mūsdienās cilvēki koncentrējas tajās vietās, kur var atrast labi atalgotu darbu un tendences rāda, ka visu Latvijas teritoriju attīstīt vienlīdz blīvi nav iespējams. Tādēļ jādomā par to, kā pārkārtot nodokļu sistēmu tā, lai pašvaldības saņemtu finansējumu no budžeta ne tikai par deklarētajiem, bet arī nodarbinātajiem cilvēkiem, tādējādi motivējot novadus piesaistīt un noturēt uzņēmumus. LTRK prezidents Aigars Rostovskis pauda viedokli, ka ar laiku jāmazina pašvaldību izlīdzināšanas fonda ietekme, veidojot tādus novadus, kas ir finansiāli spēcīgi un spējīgi nodrošināt kvalitatīvus pakalpojumus kā uzņēmējiem, tā iedzīvotājiem, papildu naudu paredzot tikai stratēģiski nozīmīgām Latvijas teritorijām.

Klātesošie konstatēja, ka pašreiz nav definēti mērķi, kurus vēlamies sasniegt, veicot administratīvi teritoriālo reformu, tādēļ laikus uzsāktās diskusijas, kur iesaistīti uzņēmēji un LTRK, kā arī Latvijas Pašvaldību savienība un citas organizācijas, kuras ir gatavaspalīdzēt nokļūt līdz labākajiem risinājumiem.

Iepriekšējās diskusijās, kas notika Bauskā, Saldū un Jēkabpilī tika konstatēts tas, ka reforma varētu palīdzēt risināt tādas problēmas kā Rīgas un tās tuvumā esošo reģionu kopīgu transporta sistēmu, kā arī attīstības centru savstarpējo savienojamību. Būtiskākais uzdevums – veikt tādas izmaiņas, lai pašvaldības būtu ieinteresētas piesaistīt un noturēt uzņēmumus, kā arī veicināt gan vietējās, gan ārvalstu investīcijas.

LTRK turpinās sarunaspar administratīvi teritoriālo reformu, kā arī plānojis plašu forumu 5.aprīlī Jelgavā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI