DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Uzņēmēji tiekas ar E.Levitu, lai runātu par ekonomikas attīstību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) pirmdien, 18.februārī, organizēja uzņēmēju tikšanos ar Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu, lai pārrunātu redzējumu par ekonomikas attīstību valstī, Latvijas identitāti un valsts pārstāvību starptautiskajā  vidē.

Uzrunājot uzņēmējus E.Levits sacīja, ka neuzskata sevi par Valsts Prezidenta amata kandidātu, jo nav saņēmis viennozīmīgu Saeimas vairākuma uzaicinājumu. Viņš uzņēmējiem pastāstīja savu redzējumu par Latvijas tālāko attīstību. Viņš norādīja, ka Latvija sevi līdz šim demonstrē un pozicionē gan pasaules, gan Eiropas mērogā diezgan kautrīgi. Šo Latvijas līdzdalību vajadzētu palielināt. Tāpat E.Levits sacīja, ka līdz galam netiek izmantots valsts attīstības potenciāls, jo nereti esam iestrēguši birokrātiskos procesos, tā vietā, lai realizētu saturiskas un jēgpilnas rīcības.

Šī tēze vairākkārt atkārtojās diskusijā ar uzņēmējiem, jo problēmu rada tas, ka, no vienas puses, spējam sagatavot dažāda līmeņa valsts attīstības plānus, taču mums īsti nesekmējas ar to ieviešanu.  Rezultātā valsts attīstības politika nav īpaši mērķtiecīga un konsekventa. Diskusijas laikā LTRK piedāvāja savu ieceri par to, ka Latvijai ir jābūt vietai, kur pulcējas talanti, kam E.Levits piekrita, norādot uz būtisku izglītības sistēmas uzlabošanas nepieciešamību. Latvijas augstskolas būs sasniegušas nepieciešamo kvalitāti tad, ja ārvalstu studenti no Rietumeiropas lepotos, ka savu profesionalitāti ieguvuši tieši Latvijā. Kā piemēru viņš minēja Luksemburgu, kas desmit gadu laikā spējusi izveidot pasaules līmeņa universitāti.

“Ir svarīgi runāt par Latvijas tēla, radošu iniciatīvu un citu aktivitāšu uzlabošanu starptautiskajā vidē, kā arī Valsts Prezidentam uzturēt konstruktīvu un regulāru dialogu ar Latvijas lielāko uzņēmēju pārstāvošo biedrību konkurences, uzņēmējdarbības un eksporta veicināšanas nolūkos,” saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis, norādot, ka tikšanās ar E.Levitu bija ļoti nozīmīga, domājot par Latvijas attīstību nākotnē.

 Tāpat tika diskutēts par politiskajām partijām, to atkarību no sponsoriem un sekojošo lēmumu kvalitāti. Ievērojamas pozitīvas pārmaiņas dotu rosinājums būtiski palielināt partiju finansējuma apjomu no valsts budžeta līdzekļiem. Vienlīdz svarīgi ir celt likumdošanas kvalitāti, kas ir viens no Valsts prezidenta uzdevumiem.

Vēl uzņēmēji ar E.Levitu pārrunāja lobija likuma nepieciešamību, enerģētikas politiku kā Eiropā, tā Latvijā, administratīvi teritoriālo reformu, kā arī daudzus citus aktuālus jautājumus. Interesanta diskusija izvērtās par tautas identitāti. E.Levits uzsvēra, ka globalizācijas apstākļos valsts un nācijas identitātes nozīme demokrātiskā valstī pieaug. E.Levits arī norādīja, ka starptautiskajās attiecībās arvien samazinās katras valsts individuālā ietekme, taču pieaug valstu savstarpējās kooperācijas loma, stiprinot  reģionālās alianses, piemēram, Baltijas un Skandināvijas sadarbības formāti.

E.Levits ir latviešu jurists, politologs, ES Tiesas tiesnesis. Viņš bijis arī  Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs un tieslietu ministrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI