DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministrs Juris Pūce pieprasa Rīgas mēram paskaidrojumus par VK atklātajiem pārkāpumiem un valsts mērķdotāciju izlietojumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) ir pieprasījis Rīgas mēram Nilam Ušakovam paskaidrojumus par Valsts kontroles (VK) veiktajā pārbaudē atklātajiem pārkāpumiem, ministrija gaida atbildes arī par to, kā tērētas valsts mērķdotācijas Rīgas pilsētas pašvaldības ceļiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir saņēmusi un iepazinusies ar Valsts kontroles 2019.gada 18.janvāra likumības un lietderības revīzijas “Vai Rīgas pilsētas transporta infrastruktūras, tajā skaitā autostāvvietu izbūve, rekonstrukcija un uzturēšana notiek atbilstoši normatīvo aktu prasībām, plānveidīgi, efektīvi un ekonomiski?” ziņojumu.

Ministrs J.Pūce uzsver: “Valts kontrole ar savu ziņojumu kārtējo reizi apstiprina manas bažas par finanšu līdzekļu izlietojumu Rīgas pašvaldībā. Esmu vērsies pie Nila Ušakova, pieprasot sniegt paskaidrojumu par visiem Valsts kontroles ziņojumā minētajiem pārkāpumiem. Pēc aizturēšanām “Rīgas Satiksme”, pēc KNAB kratīšanām Nila Ušakova darba vietā un mājās, pēc Valsts kontroles ziņojuma es ceru, ka Rīgas pilsētas pašvaldībā saprot, cik nozīmīgi ir sniegt atbildes nevilcinoties. Visu šo jautājumu izvērtēšana būs ministrijas prioritāte.”

Ņemot vērā VK revīzijas ziņojumā norādītos secinājumus, ministrs J. Pūce pieprasa sniegt rakstiskus paskaidrojumus N.Ušakovam par revīzijas ziņojumā minēto pārkāpumu pieļaušanas iemesliem. Informācija pieprasīta šodien un atbildes ministram jāiesniedz divu nedēļu laikā. Ministrs pieprasa sniegt paskaidrojumu par N.Ušakova un Satiksmes un transporta lietu komitejas rīcību revīzijā minēto neatbilstību novēršanā pirms ziņojuma apstiprināšanas, katru rīcību lūdzot pamatot ar normatīvajos aktos noteiktām institūcijas tiesībām. Ministrijā arī jāiesniedz informācija par revīzijas ieteikumu ieviešanas grafiku un pašvaldības iekšējo kontroli revīzijas ziņojuma ieteikumu ieviešanai.

Tāpat VARAM 14.februārī nosūtījusi vēl vienu vēstuli Rīgas pilsētas pašvaldībai, pieprasot skaidrojumu par valsts mērķdotāciju izmantošanu. Rīgas pilsētas pašvaldība no 2009. gada nav izlietojusi valsts mērķdotāciju Rīgas pilsētas pašvaldības ceļiem pilnā apmērā, proti, ik gadu vairāku miljonu eiro apmērā, līdz ar to pašreiz pašvaldība ir uzkrājusi mērķdotāciju 19 438 440 eiro apmērā, un šī naudas summa atrodas pašvaldības rīcībā konkrēto mērķu realizācijai. Mērķdotācijas pašvaldība drīkst uzkrāt, ievērojot samērīguma principus un izvērtējot mērķdotācijas uzkrāšanas lietderību. VARAM, ņemot vērā, ka saņem daudz sūdzību par Rīgas pilsētas pašvaldības ceļu slikto stāvokli, pieprasa skaidrojumus par mērķdotācijas neizmantošanas iemesliem. Tāpat ministrija gaida informāciju par plāniem, kā pilnvērtīgi valsts mērķdotācijas tiks izlietotas.

Atgādinām, ka 4.februārī VARAM pieprasīja Rīgas mēram Nilam Ušakovam kā SIA “Rīgas Satiksme” kapitāldaļu turētājam paskaidrojumus par vienas no lielākās galvaspilsētas kapitālsabiedrības pārvaldību. N.Ušakovam uz šiem jautājumiem jāatbild divu nedēļu laikā, pagaidām ministrija vēl atbildes nav saņēmusi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI