DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvija, Dānija un Igaunija paraksta saprašanās memorandu par daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" izveidi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 14. februārī, Briselē NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Dānijas aizsardzības ministrs Klauss Jorts Frederiksens (Claus Hjort Frederiksen) un Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik) parakstīja saprašanās memorandu par daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" izveidi.

“Daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" izveidošana Latvijā ir ļoti nozīmīgs solis ne tikai Latvijas aizsardzības stiprināšanā, bet visa reģiona drošībai. Esam lepni, ka štābs atradīsies mūsu valstī,” gandarījumu pauž aizsardzības ministrs A. Pabriks.

Štāba izveides mērķis ir uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumi būs aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus.

Daudznacionālais divīzijas štābs "Ziemeļi" būs efektīvs, militāri spējīgs štābs, kas nodrošinās vienotu komandvadību un būs gatavs komandēt divīzijas lieluma vienību, tostarp štāba ietvarvalstu bruņoto spēku vienības un Baltijas valstīs izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas. Sākotnēji divīzijas štābā dienesta pienākumus veiks virsnieki no ietvarvalstīm - Dānijas, Latvijas, Igaunijas. Iecerēts, ka štābam pievienosies arī citi NATO sabiedrotie.

Latvija divīzijas štāba darbībai nodrošinās virsniekus un administratīvo personālu štāba uzdevuma veikšanai, kā arī nepieciešamo infrastruktūru Ādažu bāzē.

Divīzijas štāba izveide Latvijā apliecina Latvijas ieguldījumu valsts aizsardzības stiprināšanā, vienlaikus demonstrējot vēlmi un spēju arvien vairāk iesaistīties kolektīvās aizsardzības stiprināšanā un militāri efektīvu risinājumu veidošanā, kas ilgtermiņā palielina NATO gatavību un spēju aizsargāt savas dalībvalstis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI