DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Panāk vienošanos par autortiesībām digitālajā jomā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Radošo profesiju pārstāvjiem un izdevējiem būs vienkāršāk risināt sarunas ar lielajiem interneta uzņēmumiem par autortiesību atlīdzības saņemšanu, paredz trešdien vakarā panāktā vienošanās par autortiesībām digitālajā jomā.

Eiropas Parlamenta deputātu un ES Padomes vienošanās mērķis ir nodrošināt autortiesību noteikumu tiesību un pienākumu piemērošanu arī interneta vidē. Jaunie noteikumi tieši ietekmēs tādus interneta miļžus kā YouTube, Facebook un Google News.

Abu ES likumdevēju mērķis sarunās bija arī turpmāka vārda brīvības nodrošināšana internetā. Lietotāji arī turpmāk varēs brīvi dalīties ar ziņu rakstu fragmentiem, “mēmēm” un GIF datnēm.

Tehnoloģiju milžiem jādalās ar māksliniekiem un žurnālistiem

Vienošanās mērķis ir radīt vidi, kurā autortiesību turētājiem - īpaši mūziķiem, izpildītājiem un tekstu autoriem - būtu vienkāršāk vienoties par atlīdzību no viņu darbu izmantošanas interneta platformās.

Vārda brīvības garantijas

Dalīšanās ar ziņu rakstu fragmentiem netiks uzskatīta par autortiesību pārkāpumiem, taču vienošanās paredz noteikumus, kas neļaus ziņu apkopotājiem šo iespēju izmantot ļaunprātīgi. Tas nozīmē, ka ziņu pieteikumi - ja vien tie būs ļoti īsi - arī turpmāk parādīsies Google News ziņu plūsmā.

Noteikumi arī ļaus augšuplādēt aizsargātus materiālus citēšanas, kritikas, kariķēšanas vai parodēšanas nolūkā. Tas nozīmē, ka “mēmes” un GIF datnes arī turpmāk varēs izplatīt interneta platformās.

Virkne izņēmumu

Noteikumi neattieksies uz materiālu augšuplādi nekomerciālās tiešsaistes enciklopēdijās, piemēram, Wikipedia. Jaunuzņēmumu platformām tiks piemēroti vienkāršoti noteikumi.

Vairāk tiesību autoriem un izpildītājiem

Autori un izpildītāji varēs pieprasīt papildu atlīdzību, ja sākotnējā vienošanās par viņu darbu izmantošanu, salīdzinot ar izplatītāja gūto peļņu, būs paredzējusi “neproporcionāli zemu” atlīdzību.

Kā mainīsies pašreizējais stāvoklis?

Pašlaik interneta uzņēmumi nav pietiekami motivēti sniegt taisnīgu atlīdzību autortiesību turētājiem, jo tie nav atbildīgi par platformu lietotāju augšuplādēto saturu. Uzņēmumiem saturs jādzēš tikai tad, kad to pieprasa tiesību turētājs. Šī kārtība ir sarežģīta un negarantē taisnīgu atlīdzību.

Padarot interneta uzņēmumus atbildīgus par saturu, uzlabosies tiesību turētāju - īpaši mūziķu, izpildītāju un tekstu autoru, ziņu izdevēju un žurnālistu - iespējas panākt sev labvēlīgākas vienošanās ar interneta platformām.

Nākamie soļi

Panāktā vienošanās jāapstiprina ES Padomei un Eiropas Parlamenta plenārsēdē.

Citāts

EP ziņotājs Aksels Foss (ETP, Vācija) sacīja: “Šī vienošanās ir nozīmīgs solis, lai labotu pašreizējo situāciju. Tā ļāvusi nedaudziem uzņēmumiem gūt milzu peļņu un neatlīdzināt tūkstošiem radošo profesiju pārstāvju un žurnālistu darbu, no kura atkarīgi šo uzņēmumu ienākumi.”

Papildu informācija

  • Jautājumi un atbildes par autortiesību direktīvu

http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20190111IPR23225/q-and-a-on-the-draft-digital-copyright-directive

  • Eiropas Komisijas paziņojums presei

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-528_en.htm?locale=en

  • Bezmaksas foto, video un audiomateriāli

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/digital-single-market-copyright-directive_3004_pk

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI