DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

Pērn veikti zibmaksājumi pusmiljarda eiro apjomā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Bankas izveidotā un uzturētā zibmaksājumu infrastruktūra darbojas kopš 2017. gada 28. augusta. Zibmaksājumi ir kļuvuši par ikdienas maksājumu veidu, un banku klientiem starpbanku maksājumu veikšanai vairs nav jādomā par banku darbadienām un darba laikiem, jo zibmaksājumu iespējams veikt 365 dienas gadā – tas notiek zibenīgi jebkurā dienā un jebkurā diennakts laikā.

Latvijas Bankas apkopotā statistika liecina, ka 2018. gadā Latvijā veikti 2.4 miljoni zibmaksājumu 494 milj. eiro apjomā.

Darbadienās visaugstākā zibmaksājumu veikšanas intensitāte ir dienas vidū, taču arī ārpus darba laika, t.sk. brīvdienās, lai arī mazākā skaitā, zibmaksājumi tiek veikti un ar caurmērā vienmērīgu intensitāti visu dienu un arī naktī. Tas liecina, cik ērta, noderīga un vajadzīga lietotājam ir zibmaksājumu pieejamība arī brīvdienās un svētkos.

Zibmaksājumu skaits strauji pieaudzis kopš 2018. gada oktobra, kad tos saviem klientiem sāka piedāvāt "Swedbank" AS. Pašlaik zibmaksājumi ir pieejami jau vairāk nekā 90% Latvijas komercbanku klientu. Zibmaksājumus veic Latvijas Banka, kā arī saviem klientiem piedāvā "Swedbank" AS, AS "Citadele banka" un AS "SEB banka". Tāpat zibmaksājumus var izmantot pārskaitījumiem uz virkni eiro zonas valstu banku (to sarakstu sk. https://www.ebaclearing.eu/services/instant-payments/participants/).

Baltijas valstis, īpaši Latvija, ir vadošās eiro zonā zibmaksājumu ieviešanā. Turpinoties zibmaksājumu attīstībai, gaidāms, ka komercbankas un finanšu nozares uzņēmumi jau tuvākajā laikā piedāvās saviem klientiem iespēju veikt šos maksājumus, izmantojot tikai mobilā tālruņa numuru, un nevajadzēs katram maksājumam ievadīt klienta konta IBAN numuru (International Bank Account Number; starptautisks bankas konta numurs, ko iestāde piešķīrusi klientam). Latvijas Banka uztur Zibsaišu reģistru, kas nodrošina klientu kontu IBAN numuru un mobilā tālruņa numuru saišu glabāšanu. Zibsaišu reģistrs ir izveidots kā Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas (EKS sistēmas) sastāvdaļa un var tikt izmantots gan zibmaksājumu, gan arī citu, t.sk. banku iekšējo maksājumu, ērtākai veikšanai.

Zibmaksājumu attīstība patērētājiem nozīmēs būtisku laika ietaupījumu un dažādas iespējas labāk rīkoties ar savu naudu, t.sk. nākotnē izmantot zibmaksājumus tirdzniecības vietās un interneta veikalos jeb e-komercijā. Inovatīvais finanšu pakalpojums arī veicinās finanšu sektora attīstību un šīs nozares uzņēmumu konkurētspēju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI