DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Nosaka stingrāku regulējumu apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 14.februārī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Publisko iepirkumu likumā. Ar grozījumiem ir noteikts stingrāks regulējums apsardzes pakalpojumu iepirkumu veikšanai, lai ierobežotu nepamatotu valsts finansējuma saņemšanu un mazinātu ēnu ekonomikas izplatību šajā pakalpojumu nozarē.

Kā likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Finanšu ministrijā, balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, apsardzes nozarē ir augsti ēnu ekonomikas rādītāji, tostarp liels “aplokšņu” algu risks. Tāpat VID ir konstatējis, ka publiskajos iepirkumos par apsardzes pakalpojumu sniegšanu nereti uzvar tieši augsta riska nodokļu maksātāji.

Likuma grozījumi nosaka, ka pasūtītājam, veicot apsardzes pakalpojumu iepirkumu, būs pienākums pārbaudīt, vai uz piegādātājiem neattiecas likumā noteiktie pretendentu izslēgšanas noteikumi, un izslēgt tos pretendentus, uz kuriem tie attiecas. Līdz šim spēkā esošais regulējums šādu pienākumu neparedzēja. Tādējādi publiskajos iepirkumos par apsardzes pakalpojumiem netika ierobežota valsts finansējuma saņemšana un sadarbība ar personām, kurām ir neizpildītas saistības pret valsti vai pastāv citi iemesli to izslēgšanai no iepirkuma, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Ar likuma grozījumiem ir noteikts, ka gadījumā, ja pasūtītājs sastāv no atsevišķām struktūrvienībām, kurām nav noteikta patstāvīga atbildība par iepirkumu veikšanu, paredzamo līgumcenu noteiks kā visu struktūrvienību plānoto kopējo samaksu par iepirkuma līguma vai vispārīgās vienošanās izpildi. Patstāvīga atbildība par iepirkuma veikšanu paredzēta, ja pasūtītāja struktūrvienība saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kompetenci neatkarīgi veic iepirkumu un slēdz iepirkuma līgumu vai vispārīgo vienošanos, un to finansē no tās rīcībā esošiem finanšu līdzekļiem konkrētā iepirkuma veikšanai. Šādas izmaiņas likumā rosinātas, lai novērstu gadījumus, kad pasūtītājs nodod iepirkuma faktisko veikšanu tā struktūrvienībām, kurām nav patstāvīgas atbildības par to.

Ar likuma grozījumiem precizētas arī iepirkuma dokumentācijas uzglabāšanas prasības.

Tāpat ar likuma grozījumiem ir noteikts iepirkuma procedūru piemērošanas izņēmums Akadēmiskās informācijas centra vai Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļautas kvalitātes nodrošināšanas aģentūras sniegtajiem pakalpojumiem studiju virziena novērtēšanas procesā. Šiem pakalpojumiem nepiemēros likumā noteiktās iepirkuma procedūras.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI