DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Skolēni iepazīst ministra Jura Pūces darba ikdienu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ikgadējās ēnu dienas laikā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces ikdienai cītīgi sekoja un ar to iepazinās seši skolēni –  četri vidusskolēni –  no Rīgas 10. vidusskolas, Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas un Limbažu novada ģimnāzijas, kā arī pamatskolēni no Siguldas 1. pamatskolas un Rīgas Franču liceja.

Skolēnu “Ēnu diena” Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) sākās ar ĒNU dienas sapulci ministra Jura Pūces kabinetā. Tās laikā ministrs gan skolēnus iepazīstināja ar sevi un pastāstīja par ikdienā veicamajiem darbiem, gan iepazina arī skolēnus, noskaidrojot viņu domas par pašlaik aktuālākajiem tematiem Latvijā.

Piemēram, Paula Hamčanovska Siguldas 1. pamatskolas 6.a kases skolniece norādīja, ka ministru ieradusies “Ēnot”, jo iepriekšējā “Ēnu dienas” gadā ministru Juri Pūci satikusi Rīgas domē un viņai ministrs licies kā interesanta personība. Paula atzīst – “mājās šķirojam atkritumus un zinām, ka klimata pārmaiņas un vide ir svarīga mums visiem. Manuprāt, jāsāk kas strauji darīt. Lai padarītu Latviju videi draudzīgāku, ir jāsāk vairāk izmantot elektro automobiļi, jāattīsta vairāk “zero waste” veikalu visā Latvijā kā arī jāsamazina plastmasas maisiņi veikalos un, protams, nav jāpērk tik daudz mantu, kuras nav vajadzīgas.”

Tāpat ministrs skolēnus iepazīstināja ar VARAM aktualitātēm un plašajiem darbības virzieniem – vides aizsardzības, reģionālās attīstības, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģijas sfērām.

Ministrs Juris Pūce: “Vienmēr personiski iepriecina šis pasākums – satiec gudrus, motivētus un pozitīvi uzlādētus jauniešus. Turklāt prieks lasīt motivācijas vēstules, kurās var atklāt skolēnu dažādo interesi un mērķus. Paldies jauniešiem, kuri izvēlējās mani šodien ēnot, esmu gandarīts un patīkami pārsteigts par skolēnu erudīciju un prasmi diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām. Vēlu visām ēnām izdošanos un saku paldies viņu vecākiem par gudriem un zinātkāriem bērniem.”

Pēc informatīvas diskusijas par vides aizsardzību, skolēni devās līdzi ministram uz Rīgas domi, kur tika sasaukta Ēnu dienas ārkārtas sēde, tajā skolēni sprieda par mobilo telefonu lietošanu skolā un kendamu.

Tāpat skolēni uzzināja jaunāko informāciju par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu Latvijā. Ministrijas darbinieki bija sagatavojuši prezentāciju un ministrs stāstīja par gaidāmās reformas gaitu un sasniedzamo rezultātu, kā arī skaidroja kāpēc tā Latvijai ir nepieciešama. Rīgas 10. vidusskolas 10.klases skolēns Antons Gusevs, kurš jau otro gadu piedalās “Ēnu dienā”, pēc tikšanās ar ministru un diskutēšanu par VARAM pārraudzībā esošajiem jautājumiem atzina:

“Pateicoties šai dienai esmu sapratis daudzas nianses par vides politiku. Mani plāni, ja es būtu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, droši vien līdzinātos tagadējā ministra – Jura Pūces mērķiem. Tā ir administratīvi teritoriālā reforma, jo tā nevajadzētu būt, ka pašvaldība nespēj nodrošināt savas  funkcijas, šī sistēma tik tiešām ir jāpārveido. Protams, arī ekoloģijas, vides aizsardzības jautājumi, kas var padarīt ekonomiku daudz draudzīgāku videi, līdz ar to arī modernāku, šeit arī svarīga sadarbība Eiropas Savienības un visas pasaules ietvaros.”

Skolēniem “darba diena” noslēgsies ar došanos uz Saeimu un Saeimas frakciju.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt un pilnveidot skolēnos radošo potenciālu un uzņēmēja spējas jau no pirmajiem skolas gadiem. Savukārt Ēnu dienas galvenie uzdevumi ir paplašināt skolēnu redzesloku un izpratni par nepieciešamajām zināšanām un prasmēm, kas jāapgūst, lai varētu sevi pilnvērtīgi realizēt iecerētajā nākotnes darbības jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI