DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija saistībā ar nelegālo akcizēto preču apriti Rīgas reģionā pērn kriminālvajāšanai nosūtījusi 119 kriminālprocesus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas pērn saistībā ar nelegālo akcīzes preču apriti prokuratūrai nodevusi 119 kriminālprocesus kriminālvajāšanas uzsākšanai. Tostarp divus kriminālprocesus par organizētu grupu pretlikumīgo darbību īstenošanu saistībā ar akcīzes precēm Rīgas Centrāltirgū.

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas 2017. gadā bija saņēmušas informāciju par iespējamu nelikumīgu akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgus teritorijā. Veicot virkni izmeklēšanas darbību, tika aizturētas divas organizētas grupas un uzsākti kriminālprocesi. Abu kriminālprocesu ietvaros kopumā tika veiktas 270 sankcionētas kratīšanas, atrasts un atsavināts ievērojams daudzums nelegālo akcizēto preču, noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu, kā arī citas vērtības.

Vienā kriminālprocesā sankcionētu kratīšanu laikā atrastas un atsavinātas 231 579 nelegālās cigaretes, 131 litrs nelegālā alkohola, vairāk nekā 71,5 tūkstoši eiro, 32,5 tūkstoši rubļi, 38 tūkstoši Armēnijas drami, aptuveni divi grami kokaīna, tikpat daudz marihuānas, kā arī dārglietas, dārgakmeņi un divas gāzes pistoles. Savukārt otrā gadījumā atrastas un atsavinātas vairāk nekā 217 tūkstoši nelegālās cigaretes, ap 732 litriem nelegālā alkohola, 940 gramu tabakas, kā arī teju 8800 eiro, dārgakmeņi, dārglietas un pulksteņi.

VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas iepriekš minēto noziedzīgo nodarījumu atklāšanai un personu aizturēšanai iesaistīja arī Valsts policijas un Valsts ieņēmuma dienesta kinologus ar suņiem. Un kriminālprocesos kopumā aizturēja 21 personu un 11 personām tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Izmeklēšanu laikā gūtie pierādījumi bija pietiekami, lai izmeklēšanu kriminālprocesos pabeigtu, un pērn tie tika nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Pagājušajā gadā VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar policistiem no Rīgas reģiona iecirkņiem ik dienas veica nelegālo akcīzes preču apkarošanas un profilaktiskos reidus tirgū. To rezultātā kopumā pērn tirgū atsavināts vairāk nekā miljons nelegālo cigarešu un 114 litri nelegālā alkohola.

Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde pērn nodevusi kriminālvajāšanas uzsākšanai arī citus kriminālprocesus, kuros tika izmeklēti noziegumi, kas valstij nodarījuši būtisku mantisko kaitējumu. Policija bija saņēmusi informāciju par kādu sievieti, kura, iespējams, ar starptautisko pasažieru vilcienu no ārzemēm Latvijas teritorijā ievedusi nelegālās cigaretes. Izmeklēšanas laikā policisti pie sievietes vilcienā kopumā atrada un atsavināja 99 800 nelegālo cigarešu. Šāda nelegālo cigarešu daudzuma uzglabāšana un pārvietošana valstij nodarījusi kaitējumu aptuveni 8723 eiro apmērā. Par kontrabandu un nelegālu tabakas izstrādājumu pārvietošanu un glabāšanu tika uzsākts kriminālprocess. Izmeklēšanas laikā gūtie pierādījumi bija pietiekami, lai izmeklēšanu kriminālprocesos pabeigtu, un pērn tie tika nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanu uzsākšanai.

Arī kriminālprocess par tabakas izstrādājumu, t.i. par 3296 kilogramu sasmalcinātas tabakas, nelikumīgu pārvietošanu lielā apmērā, radot valstij gandrīz 160 tūkstošu eiro lielus zaudējumus, nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Tāpat policija pabeigusi izmeklēšanu un nosūtījusi kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu, kura ietvaros tika veiktas sankcionētas kratīšanas Rīgā, Patversmes un Gaujienas ielās. To laikā policisti atsavināja 1520,8 kilogramus tabakas, 284,4 kilogramus cigarešu sagataves un vēl 2860 nelegālo cigarešu. Šāda apjoma nelegālo akcizēto preču glabāšana valstij radījusi aptuveni 88 tūkstošus eiro lielu mantisko kaitējumu.

Kriminālvajāšanas uzsākšanai nodots arī kriminālprocess, kura ietvaros, veicot sankcionētas kratīšanas kādā garāžā Rīgā, Viestura prospektā, tika atrasti un atsavināti aptuveni 2356 litri spirta, radot valstij mantisko kaitējumu teju 33 tūkstošu eiro apmērā.

Policija arī šogad turpinās aktivitātes akcizēto preču nelegālās aprites apkarošanā un aicina šajā cīņā iesaistīties arī iedzīvotājus. Ja kādam iedzīvotājam vai komersantam ir informācija par nelegālu akcizēto preču apriti, informēt policiju ir iespējams, zvanot pa tālruņa numuru 110 vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī. Tāpat to tirdzniecības vietas ātri un ērti iespējams atzīmēt Iekšlietu ministrijas interaktīvajā kartē: 
http://www.ic.iem.gov.lv/gis2/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI