DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

NEPLP: LTV valdes kandidātu uzvārdi netiks slēpti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Saeimas uzaicinājuma 29.janvārī, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) informēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisiju un pēc tam arī pašu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju par valsts SIA Latvijas Televīzija (LTV) valdes locekļu atlases konkursa gaitu.

NEPLP izskaidroja, ka konkurss norit atbilstoši izstrādātajam nolikumam, pretendentu skaits jau tagad ir 16 un NEPLP neatkāpsies no likuma un konkursa nolikumā ietvertajiem caurspīdīguma un atklātības pamatprincipiem. Tika uzsvērts, ka LTV nav klasiska kapitālsabiedrība, bet gan sabiedriskais medijs, kura vadības atlasē caurspīdīgums un plašas sabiedrības vērtējums ir viens no būtiskākajiem stabilitātes stūrakmeņiem.

“Neskatoties uz to, ka uz NEPLP tiek izdarīts ļoti liels spiediens, mēs turpināsim ievērot likumu, skaidrosim savu nostāju, argumentēsim, bet no tās neatkāpsimies, jo kategoriski esam pret to, ka sabiedrisko mediju vadības atlases procesā iejaucas komercinterešu, izpildvaras vai politikas pārstāvji,” uzsver NEPLP priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš. Savukārt NEPLP loceklis Patriks Grīva norāda, ka padome nodrošinās finālā iekļuvušo kandidātu vārdu atklāšanu sabiedrībai un LTV darbiniekiem. “Šis atklātības princips ir īpaši svarīgs izvēloties sabiedriskā medija vadību,” teica Grīva.

Lai atlase būtu profesionāla un kvalitatīva, konkursa komisija ir paplašināta, jo agrāk tie bija trīs NEPLP locekļi, divi eksperti un viens izpildvaras pārstāvis. Tagad tie ir pieci NEPLP locekļi, kā arī trīs neatkarīgi eksperti ar padomdevēju tiesībām – Sabiedriskās konsultatīvās padomes vadītāja, Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja un LTV arodbiedrības vadītāja. Tāpat konkursa gaita nošķirta no iespējamas politiskas ietekmes, neiekļaujot konkursa komisijā Pārresoru koordinācijas centra pārstāvi.

NEPLP apliecināja, ka vērsīsies pie EBU ar aicinājumu kā novērotājiem piedalīties pretendentu atlases procesa trešajā kārtā.

NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere uzsvēra, ka NEPLP darīs visu iespējamo, lai nepieļautu konkursa gaitas slēpšanu, kā to pieprasa Latvijas Žurnālistu asociācija, un nepieļautu politiskās izpildvaras dalību sabiedriskā medija vadības atlases procesā, kas būtu pretrunā Eiropas audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā ietvertajiem principiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI