DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. janvārī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Patentu valdes ceļojošā izstāde turpina gaitas Rīgas Tehniskajā universitātē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Š.g. 25. janvārī, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā tika atklāta Patentu valdes ceļojošā izstāde “Izgudrotājdarbība Latvijā 1918-1940”. Apskatīt neatkarīgās valsts pirmo patentēto izgudrojumu attēlus būs iespējams līdz š.g. 8. februārim.

Turpinot simtgades vēstījumu par Latvijas izgudrotājdarbību un rūpnieciskā īpašuma aizsardzības vēsturi valsts pirmajos pastāvēšanas gados, 2019. gada sākumā Patentu valdes ceļojošā izstāde “Izgudrotājdarbība Latvijā 1918-1940” turpina savas gaitas vienā no senākajām augstskolu bibliotēkām Latvijā – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātniskajā bibliotēkā.

Patentu valdes veidotajā izstādē varēs apskatīt 10 vēsturiskus izgudrojumus – no izgudrojumiem ar praktisku nozīmi līdz tehniskiem risinājumiem un izgudrojumiem mašīnbūvē, elektrotehnikā un aviācijā. Attēlu izstādei izraudzīti tādi izgudrojumi, kā, piemēram, Valtera Capa Fotogrāfisks aparāts, Johana Jansona izgudrotā Vēja turbīna, Edgara Georga Everta Glābšanas laiva zemūdenēm, Aleksanda Zariņa izgudrotais Lidaparāts-ornitopters un vairāki citi.

Latvijas izgudrotāju patentu pieteikumi – sākot no pirmā pieteikuma kopš neatkarības iegūšanas līdz 1940. gadam – tika apzināti un digitalizēti sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu. Izstāde būs apskatāma ne tikai līdz š.g. 8. februārim RTU Zinātniskās bibliotēkas 2. stāvā, Paula Valdena ielā 5.

Pēdējo desmit gadu laikā Latvijas augstskolu vidū no Rīgas Tehniskās universitātes Patentu valdē ir saņemts rekordliels patentu pieteikumu skaits – sasniedzot gandrīz 400 tehnisku risinājumu un izgudrojumu pieteikumu aizsardzībai.

Lai celtu studentu un pētnieku izpratni par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību un iespējām to izmantot studijās, zinātniskajā pētniecībā un izgudrojumu komercializācijā, Patentu valde kopš 2015. gada ir uzsākusi ciešu sadarbību ar Rīgas Tehnisko universitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI