DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apstrādes rūpniecībā turpinās ražotāju cenu pieaugums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018. gada decembrī, salīdzinot ar 2017.gada decembri, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 4,1 %.

Pēc vērā ņemama cenu kāpuma 2017.gadā, arī 2018.gadā apstrādes rūpniecībā turpinājās straujš ražotāju cenu pieaugums. Kopumā 2018.gadā cenu kāpums bija straujākais kopš 2011.gada. Pie tam ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā auga straujāk vietējā tirgū realizētajai produkcijai, ko ietekmēja iekšzemes pieprasījums un izaugsmes tempu palielināšanās.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas gada laikā pieauga par 4,9%. Savukārt eksportētajai produkcijai ražotāju cenas gada laikā pieauga nedaudz lēnāk – par 3,7%.

Jāatzīmē, ka 2018.gada janvārī-oktobrī pasaules enerģijas cenas uzrādīja strauju pieaugumu, bet gada beigās tās samazinājās, ko galvenokārt noteica cenu kritums naftai augstu ieguves apjomu un pazeminātu globālās ekonomikas izaugsmes prognožu dēļ. Arī izejvielu cenas, pēc kāpuma gada pirmajā pusē, kopš jūlija pakāpeniski samazinājās.

2018.gadā nozaru griezumā ietekmīgākais ražotāju cenu pieaugums bija kokapstrādē – par 8,9%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 6,7%, citu transportlīdzekļu ražošanā – par 8,9%, ķīmisko vielu ražošanā – par 4% un pārtikas produktu ražošanā – par 1,9%. Ražotāju cenu pieaugumu kokapstrādē un pārtikas produktu ražošanā līdzīgi ietekmēja gan cenu kāpums vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai. Pērējās minētajās nozarēs ražotāju cenu pieaugumu ietekmēja cenu kāpums eksportētajai produkcijai.

Lielākā pazeminošā ietekme 2018.gadā bija ražotāju cenu samazinājumam elektrisko iekārtu ražošanā – par 1,3%. Ražotāju cenu samazinājumu šajā nozarē noteica cenu kritums eksportētajai produkcijai.

Šogad apstrādes rūpniecības ražotāju cenas pieaugs lēnāk kā 2018.gadā. Ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmē eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā nosaka pasaules izejvielu cenu dinamika. Jāatzīmē, ka 2018.gada beigās pasaules enerģijas un izejvielu cenām bija vērojams kritums. Vienlaikus vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenu kāpumu turpinās ietekmēt izaugsmes tempi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI