DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN diskutēs par InvestEU investīciju fonda izveidi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 21. līdz 22. janvārim finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un Finanšu ministrijas pārstāvji piedalīsies Eirogrupas un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kas notiks Briselē, Beļģijā.

Eirogrupā plānots pārrunāt aktuālākos ekonomikas un finanšu jautājumus, tostarp 2019. gada eirozonas rekomendācijas un eiro starptautisko lomu, lai vērtētu, kā efektīvāk veikt uzraudzību un eirozonas stiprināšanu. Eiropas Komisija uzsver spēcīgas eirozonas nozīmi un mudina turpināt darbu pie Eiropas Ekonomiskās un monetārās savienības (EMU) padziļināšanas, Banku savienības un Kapitāla tirgu savienības izveides pabeigšanas un iniciatīvām saistībā ar starptautisko finanšu nozari. Vienlaikus tā akcentē eiro plašāku izmantošanu stratēģiskās, piemēram, enerģētikas, pārtikas preču tirgus un transporta nozarēs. Latvija uzskata, ka eiro nozīmes stiprināšanai būtiski ir veicināt eirozonas finanšu stabilitāti un konkurētspēju, turpinot iesāktās EMU reformas.

Paplašinātajā Eirogrupas formātā, kurā piedalās arī ne-eirozonas valstis, ministri pārrunās pagājušā gada decembra Eirosamita rezultātus un EMU padziļināšanu.

Savukārt ECOFIN sanāksmes laikā finanšu ministri diskutēs par InvestEU investīciju fonda izveidi un Eiropas finanšu uzraudzības sistēmas darbības pārskatīšanu. Vairums dalībvalstu uzskata, ka jāveido pārbaudīta pārvaldības struktūra, kas konsultētu par finanšu produktu dizainu un tirgus nepilnībām, kā arī informētu dalībvalstis par projektu īstenošanas gaitu. Izvēloties ES garantijas īstenošanas partnerus, Eiropas Komisijai būs jāievēro vairāki kritēriji, tai skaitā ģeogrāfiskais līdzsvars un inovatīvu finanšu un riska risinājumu veicināšana tirgus nepilnību risināšanai.

Tāpat ECOFIN sanāksmes laikā paredzēta viedokļu apmaiņa par Rumānijas prezidentūras darba programmu. Rumānijas prezidentūras galvenās vispārīgās prioritātes ir konverģences Eiropa, drošāka Eiropa, Eiropa kā spēcīgs globāls spēlētājs un kopīgu vērtību Eiropa.

Sanāksmes ietvaros tiks pārrunāts arī 2019. gada Eiropas semestris, pagājušā Eirosamita rezultāti un citi jautājumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI