DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Attīstības sadarbības politikas konsultatīvā padome atbalsta Attīstības sadarbības politikas plānu 2019. gadam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 18. janvārī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica iepazīstināja Attīstības sadarbības politikas konsultatīvās padomes locekļus ar Attīstības sadarbības politikas plāna 2019. gadam projektu, kas izstrādāts, lai īstenotu Latvijas attīstības sadarbības prioritātes. Tajā iekļauti konkrēti pasākumi Latvijas Attīstības sadarbības politikas pamatnostādņu 2016.-2020. gadam ieviešanai un paredzamais attīstības sadarbības budžeta sadalījums.

Parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka “2018. gadā salīdzinoši nelielo attīstības sadarbībai atvēlēto finansējumu esam izmantojuši ar maksimālu atdevi. Esam īstenojuši 21 attīstības sadarbības projektu, kam piesaistīts ārvalstu finansējums, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz Ārlietu ministrijas divpusējās attīstības sadarbības budžetu”.

Šobrīd provizoriskais Ārlietu ministrijas divpusējais attīstības sadarbības finansējums 2019. gadā veido 463 813 eiro, kas ir tieši tikpat, cik 2017. un 2018. gadā. Z. Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka plāna projekts ir kompromiss, kurā apvienotas ilgtermiņa stratēģiskās prioritātes. Tāpat kā iepriekšējos gadus Ārlietu ministrija turpinās strādāt, lai piesaistītu papildu nacionālo un citu donoru finansējumu.

Plāna projektā paredzēts, ka gandrīz puse no divpusēja attīstības sadarbības finansējuma jeb 213 013 eiro tiks novirzīti granta projektu konkursu īstenošanai prioritāro ES Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstu atbalstam.

Ārlietu ministrija arī turpinās atbalstīt Latvijas ekspertīzes nodošanu partnervalstīm maza apjoma un citu starptautisko finansētāju, piemēram, ANO Attīstības programmas, projektos. Tāpat atbilstoši Pamatnostādnēs iekļautajiem kritērijiem 2019. gadā plānots piešķirt finansējumu projektiem, kam vismaz 50% apjomā ir piesaistīts citu donoru līdzfinansējums.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados ir paredzēts izsludināt arī līdzfinansējuma konkursu, lai atbalstītu pilsoniskās sabiedrības organizāciju īstenotos attīstības sadarbības un globālās izglītības projektus, kas ieguvuši finansējumu no citiem donoriem. Arī 2019. gadā Ārlietu ministrija turpinās sniegt atbalstu pilsoniskās sabiedrības organizācijām sabiedrības informēšanas pasākumu nodrošināšanai un projektu īstenotāju spēju stiprināšanai. 

Konsultatīvās padomes locekļi sēdē konceptuāli saskaņoja plāna projektu. Atbilstoši kārtībai plāna projektu iesniedz Ministru kabinetam izskatīšanai un apstiprināšanai.

Saskaņā ar Latvijas Attīstības sadarbības politikas pamatnostādnēm 2016.-2020. gadam prioritārās Latvijas attīstības sadarbības jomas visos sadarbības formātos ir publiskās pārvaldes attīstība un spēju stiprināšana, uzņēmējdarbības attīstība un eksportspējas stiprināšana, valsts drošības struktūru pārvaldība un reformas, demokrātiskas līdzdalības veicināšana un pilsoniskās sabiedrības attīstība un izglītība. Latvija galvenokārt sniedz atbalstu ES Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm.

Informācijai

Attīstības sadarbības politikas konsultatīvā padome ir konsultatīva institūcija, kas izveidota, lai sekmētu Latvijas aktīvu un atbildīgu iesaistīšanos Eiropas Savienības attīstības sadarbības politikas veidošanā un īstenošanā, stiprinātu Latvijas kā divpusējā donora lomu, veicinātu sabiedrības izpratni par attīstības sadarbības mērķiem un politiku un sniegtu atbalstu tās īstenošanā. Konsultatīvajā padomē pārstāvētas publiskās pārvaldes iestādes un pilsoniskās sabiedrības organizācijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI