DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts institūciju darbinieki ar OECD atbalstu pilnveido zināšanas par oficiālās attīstības palīdzības statistiku

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 10. un 11. janvārī Rīgā darba vizītē uzturējās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organisation Economic Co-operation and Development, OECD) Attīstības sadarbības direktorāta pārstāvji, lai sniegtu atbalstu Latvijas valsts pārvaldes iestāžu pārstāvjiem zināšanu pilnveidošanā par oficiālās attīstības palīdzības statistiku un tās ziņošanas procesu OECD.

Ārlietu ministrija ik gadu ziņo OECD par Latvijas sniegtās attīstības palīdzības apjomiem. Informācijas sagatavošanas procesā tiek iesaistītas citas valsts pārvaldes iestādes un Latvijas Pašvaldību savienība, kuras informē par to īstenotajām attīstības sadarbības aktivitātēm, kā arī daudzpusējās organizācijās veiktajām iemaksām.

Ministriju un to padotības iestāžu darbinieki seminārā tika iepazīstināti ar OECD oficiālās attīstības palīdzības atbilstības kritērijiem un procesu, kādā statistika tiek apkopota un apstiprināta. Īpaša uzmanība tika pievērsta ziņošanai par aktivitātēm tādās jomās kā migrācijas un robežu pārvaldība, miera uzturēšana un drošības joma, kā arī bēgļu un patvērumu meklētāju uzņemšanas izmaksu aprēķināšana, kas saskaņā ar OECD vadlīnijām uzskatāma par Latvijas sniegto oficiālo attīstības palīdzību.

2017. gadā Latvijas oficiālās attīstības palīdzība bija 32 milj. ASV dolāru jeb 0.11% no nacionālā kopienākuma (NKI). Lielāko daļu veido iemaksas ES budžetā un Eiropas Attīstības fondā, ANO un Pasaules bankas grupā, kā arī citās daudzpusējās organizācijās, fondos vai mehānismos. Atbilstoši Attīstības sadarbības politikas pamatnostādnēm 2016.-2020. gadam Latvijas mērķis ir pakāpeniski palielināt oficiālās attīstības palīdzību līdz 0.17% no NKI 2020. gadā, tiecoties sasniegt 0.33% no NKI līdz 2030. gadam.

Apmācības organizēja Ārlietu ministrija ar mērķi stiprināt Latvijas oficiālās attīstības palīdzības ziņošanas prakses atbilstību starptautiskajiem standartiem. OECD ekspertu vizīte un seminārs ir daļa no Latvijas–OECD sadarbības ceļakartes attīstības sadarbības politikas jautājumos 2018.–2020. gadam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI