DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

NMPD mediķi: Gādā, lai suns nekļūst par šķērsli palīdzības saņemšanai izsaukumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gandrīz katrā adresē, kurā ierodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi, ir suņi. Bieži viņi brīvi pārvietojas pa īpašumu vai istabu izsaukuma laikā, kavējot mediķu darbu, un dažkārt arī uzbrūk. Gaidot brigādes ierašanos, iedzīvotājus lūdzam jau laikus parūpēties, lai suns nebūtu šķērslis palīdzības sniegšanā un neapdraudētu NMPD darbinieku drošību, jo pretējā gadījumā palīdzība būs vajadzīga ne vien cietušajam, bet arī pašiem mediķiem.

Nereti izsaukumos saskaramies ar cilvēku neizpratni, kāpēc ir jānorobežo mājdzīvnieki, īpaši suņi. Saimnieku izteikumi: “viņš jau nekož” diemžēl nepasargā. Pērn izsaukumos pie pacientiem nopietni tika sakosti četri dienesta darbinieki, bet šā gada pirmajās dienās Vidzemes brigādes kolēģe piedzīvoja pamatīgu izbīli, kad izsaukumā pie pacienta no mājas pretim izskrēja liela auguma suns. Par laimi, šoreiz dienesta darbiniece fiziski necieta, taču suņa klātbūtnē koncentrēties darbam bija grūti, jo visu laiku nācās raizēties par to, vai suns neuzbruks.

Atgādinām, ka suns, redzot saimnieka slikto pašsajūtu, jebkuru svešinieku - arī mediķi, kurš ieradies palīdzēt - var uztvert kā draudu. Šādos brīžos nevar paredzēt pat miermīlīgāko mājdzīvnieku uzvedību. Aizsargājoties suns sāk riet, rūkt, skrāpēt un var iekost. Tāpat suņi ne vien apdraud mediķu drošību, bet arī kavē sniegt palīdzību pacientam. Sevišķi jau tajos brīžos, kad jāveic sarežģītas manipulācijas, jāaprēķina zāļu devas, jāizdara injekcija vai jāveic reanimācijas pasākumi. Lai ātri un kvalitatīvi novērstu draudus cilvēka veselībai un dzīvībai, mediķim ir jākoncentrējas, bet mājdzīvnieka klātbūtne var būt šķērslis.

Gaidot mediķus, aicinām – parūpējies par drošu suņa norobežošanu. Piemēram, ievedot mājdzīvnieku citā istabā vai šķūnītī, no kura tas paša spēkiem izkļūt nespēs, kamēr pacientam tiek sniegta palīdzība. Tāpat norobežot nepieciešams arī kaķus un citus mājdzīvniekus, jo arī tie mēdz izrādīt interesi par brigādes aprīkojumu, medikamentiem un var tos sabojāt, apgāzt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI