DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID nodokļu un muitas policijas pārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūta divus kriminālprocesus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas 2018.gada decembra beigās kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja divus apjomīgus kriminālprocesus.

Viens kriminālprocess tika nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai. Tas ierosināts pret fizisku personu, kuras iespējamo noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk kā 1,2 milj. eiro apmērā.

Veicot virkni izmeklēšanas darbību tika noskaidrots, ka persona, pret kuru lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, noziedzīgo darbību rezultātā, nenomaksājot iedzīvotāju ienākumu nodokli,   nodarījusi zaudējumus valsts budžetam.

Lai nodrošinātu mantisko jautājumu risināšanu kriminālprocesā 2017.gadā tika izdalīti materiāli un uzsākts process par noziedzīgi iegūtu mantu, 1,6 milj. USD tika atzīti par noziedzīgi iegūtu un ieskaitīti valsts budžetā.  

Kriminālprocess tika uzsākts VID Finanšu policijas pārvaldē1 2014.gada jūnijā pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un vēlāk papildus kvalificēts pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas, kas ir sevišķi smags noziegums.

Otrs kriminālprocess tika nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu organizētā grupā vairāk kā 175 tūkts. eiro apmērā.

Veicot virkni izmeklēšanas darbību tika noskaidrots, ka organizētā astoņu personu grupa, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, organizēja fiktīvu darījumu ķēdes ar nolūku samazināt valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru un nelikumīgi ieguva tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem, tādejādi radot zaudējumus valsts budžetam.

Noziedzīgo darbību īstenošanai tika izmantoti Latvijā un ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, kas darbojās būvniecības, automobiļu rezerves daļu tirdzniecības un auto remontu jomā.

Kriminālprocess tika uzsākts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 2018.gada novembrī pēc Krimināllikuma 218.panta trešās daļas un 195.panta trešās daļas (izdalīts no cita kriminālprocesa, kas uzsākts VID Finanšu policijas pārvaldē1  2017.gadā).

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

1 Pamatojoties uz pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu” un Kriminālprocesa likumā, no 2018.gada 1.janvāra VID Finanšu policijas pārvalde un VID Muitas policijas pārvalde tika apvienotas, izveidojot VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI